2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zöldségzenekar: tíz éve zenélnek Bécsben

2008. szeptember 29. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Fennállásának 10. születésnapját ünnepelte a bécsi Zöldségzenekar (The Vegetable Orchestra avagy Gemüseorchester) Bécsben, koncerttel a tekintélyes RadioKulturhausban.


Egyebek közt répatrombita, hagymahegedű, tökdob, káposztaszintetizátor szerepel hangszerparkjukban, melyeket mind maguk vájnak és formálnak - és persze mindig újat, mert nem túl tartósak az instrumentumok: van, hogy hármat is elhasználnak egy-egy koncerten néhány hangszerből.

Csakis friss alapanyagot használnak, koncertnapjaik így a piacon kezdődnek nagybevásárlással: 70 kilónyi hangszernek való zöldséget vesznek. Aztán három órán át farigcsálnak, majd játszanak, végül pedig megeszik hangszereiket levesként: a tízfős társulatban van egy szakács is.

1998-ban, a startkor csak viccnek indult a dolog, ám olyan komoly sikere lett az egyetemistákból és főiskolásokból alakult együttesnek, hogy lemezeik jelentek meg és nemzetközi turnékra mehettek.

A tíz tag nem csak a zenéhez ért, hanem járatosak az építészetben, tervezésben, a műanyagalapú képzőművészetben, így nem csoda, hogy hangszereik nem csupán szólnak, hanem mutatósak is. Akadnak egészen összetett hansgzereik is, például az uborkafon, amelynek fúvókája sárgarépából, teste kivájt és lyuggatottt kígyóuborkából, hangtölcsére pedig egy lehetőleg piros, végszükség esetén sárga, vastag húsú, gömbölyded, úgynevezett kaliforniai paprikából áll.

A Zöldségzenekar műsorán a free jazz és a kísérleti zene az úr, de felcsendül olyan hagyományos mű is, mint a Radetzky induló. Esetenként a techno és a bálnák dalolása között kalandozik a hangzásvilág.

A különleges hangszerelésű zenei irányzat ars poeticája változatlanul a besavanyodott hangzáselképzelések és a konzervatív zenehallgatási szokások felfrissítése, továbbá kitörés az avitt szemléletmódból, amely a zöldségeket kizárólag a táplálkozási igények kielégítésére szolgáló eszköznek tekinti - hangoztatja a zenekar, amely néhány éve Budapesten is koncertezett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS