2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Svájcban rehabilitálták az utolsó kivégzett boszorkányt

2008. augusztus 28. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

Graubünden svájci kanton parlamentje rehabilitálta szerdán az utolsó kivégzett svájci boszorkányt, akinek fejét 226 éve ütötte le a hóhér. Anna Göldi ellen a boszorkányperben az volt a vád, hogy megbabonázott egy nyolcéves kislányt és ezzel halálát okozta, ezért a protestáns egyház tanácsa 1782-ben nyilvános köztéri lefejezésre ítélte.

A legkeletibb svájci kanton parlamentje egyhangúlag és vita nélkül szavazta meg a 48 éves korában kivégzett boszorkány rehabilitálását. A helyi protestáns egyház viszont, akárcsak eddig, ezúttal sem hajlandó megsemmisíteni a hajdani ítéletet - jelentette az ATS svájci hírügynökség.

Graubünden kanton parlamentje határozatában kimondta, hogy a boszorkányper törvénysértő volt, áldozata pedig jelképes alakként él majd tovább, emlékeztetve az embereket az ellene elkövetett igazságtalanságra. Szerdán parlamenti döntés született arról is, hogy a kanton 120 ezer svájci frank költséggel 2010-ben dramatizált feldolgozásban mutatja be Anna Göldi életét.

Történelmi kutatások szerint Európában 50 és 100 ezer között lehet azoknak a személyeknek a száma, akiket boszorkányság vádjával ítéltek halálra, főleg a 16. század és a 18. század közepe közötti időszakban. Mintegy 80 százalékuk nő volt, és többségüknek nem a fejét ütötték le, hanem élve égették el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS