2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarország boldogabb, mint Románia

2008. augusztus 27. 13:15, utolsó frissítés: 13:26

Nyolcvanezer ember válaszait használta fel az a kutató, aki a világon először készítette el a Föld boldogságtérképét, és évente megismétli a felmérést. A brit Adrian White idei eredményei szerint Dánia a világ legboldogabb országa, utána Svájc és Ausztria következik.


Magyarország és Románia a középmezőnyben találhatók, ám az előbbi jó pár lépcsőfokkal megelőzi az utóbbit. Míg Magyarország a 108. helyen áll 190 ponttal, Románia a 137. a maga 173 pontjával - a legboldogtalanabb országok pedig Zimbabwe és Burundi.


A skála egyébként 273 és 100 között mozog. A boldogság mértéke pedig legszorosabban az egészséggel függ össze, de fontos tényező a gazdasági jólét és a közoktatás is. White ezt a következtetést onnan vonta le, hogy azokban az országokban, ahol az egészségügy, a gazdaság és a közoktatás jól működik, válaszolták a legtöbben, hogy boldogok.

Meglepőnek tűnhet, hogy az első ötben Izland és a Bahama-szigetek is szerepel. A kutató viszont inkább azon csodálkozott el, milyen rosszul teljesítettek az ázsiai országok: Kína a 82. helyen, Japán a 90., India a 125. helyen végzett.

A teljes lista (görgess a végére) >>

White azért számított jobb eredményre, mert mint a BBC-nek elmondta, ezekben az országokban erős a közösségi szellem, amely sok kutató szerint a boldogság egyik oka.

A kutató hozzátette: "A modern élet frusztrációi sokkal kevésbé tűnnek jelentősnek, mint a világ többi részén tapasztalható egészségügyi, gazdasági és közoktatásbeli hiányosságok." (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS