2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mérges hernyó-invázió Németországban

2008. augusztus 14. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

A tölgy búcsújáró lepke (Thaumetopoea processionea) egyre kellemetlenebb jelenség a németországi Brandenburg tartományban - írja a Die Welt című lap online kiadása. A kártevő elsősorban a kétcentis hernyók szőrével okoz bosszúságot - azok ugyanis mérgezőek.


A taumetopoin nevű anyag az embernél allergiás reakciót válthat ki - a bőrpírtól egészen az asztmatikus rohamig. Szárazság és szél esetén a levedlett hernyóbőrök tömegesen szállnak az erdőben, és megtapadnak a ruházaton, valamint a bőrön.

Az eredetileg Dél- és Közép-Európában honos lepke a száraz tavaszoknak köszönhetően terjedt el északabbra is. A hernyók ugyanis április-májusban vedlenek, és ekkor érzékenyek a nedvességre. Ha nincs csapadék, szinte semmi sem tartóztathatja fel őket.

Brandenburg egy részén tavaly egy vedlést gátló szert permeteztek ki, ott nincs is idén invázió - pár kilométerrel arrébb azonban már van. Ott járhatatlan az erdő - az erdészek sárga figyelmeztető táblákkal próbálják meg tájékoztatni a lakosságot a veszélyről. Más megoldás nemigen létezik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS