2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövevényfajok szállták meg Csehországot

2008. augusztus 05. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Jövevényállatok és növények szállták meg Csehországot, veszélyeztetve az őshonos fajokat. A jelenséget egyrészt az éghajlatváltozás, a természeti csapások, másrészt az emberi meggondolatlanság okozza - mutatnak rá cseh kutatók.

Magántenyésztők okolhatók például a vidramenyét elszaporodásáért. Az állatot eredetileg a bundájáért tenyésztették, ám az 1990-es években, amikor csökkent a kereslet a termékre, némely tenyésztő az egyszerűség kedvéért szabadon engedte az állatokat. Ismert olyan eset, amikor valaki egyszerre 400 vidramenyétet eresztett szélnek.

Egzotikus rovarokat, mérges pókokat a távoli országokból hozzák magukkal szuvenírként a cseh turisták. A sakálok az idén, "spontán" vándoroltak be az országba, esetükben azonban a szakértők nem tartanak attól, hogy veszélyeztetnék az őshonos fajokat, így a rókát.

Az amerikai folyami rák Németország felől az Elbán keresztül érkezett. Igen gyorsan szaporodik, nincs rá hatással a vízminőség, ráadásul immunis a "rákpestisnek" (Aphanomyces astaci) nevezett gombás fertőzés iránt, viszont terjesztheti a fertőzést.

A japán keserűfű, a Fallopia japonica viszont a magánkertekből terjedt el az 1997-es árvizeknek "köszönhetően", s nemcsak elnyomja a védett növényeket, de a ritka állatfajokat is veszélyeztet, olyanokat, amelyek a folyókban vagy azok mentén élnek, s életük az őshonos vegetációtól függ. (mti/CTK)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS