2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az internetező, alkoholt fogyasztó és keveset alvó lányok híznak

2008. július 24. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Könnyebben szednek fel plusz kilókat a gyakran a neten lógó, keveset alvó vagy rendszeresen alkoholt ivó lányok és fiatal nők, mint társaik - állapította meg egy amerikai tanulmány.


A kutatók ötezer 14-21 éves lány életvitelét követték nyomon egy éven át, és arra az eredményre jutottak, hogy a számítógép előtt töltött idő arányában nőtt a testtömeg-indexük (BMI).

A bostoni Catherine S. Berkey vezette kutatásból készült tanulmány a The Journal of Pediatrics című szaklap júliusi számában látott napvilágot.

A megkérdezettek részletesen beszámoltak arról, hogy hetente szabadidejük mekkora részét áldozták az internetezésre, általában mennyit aludtak egy nap, és mennyi alkoholt ittak.

A netezés alsó határa heti 1-5 óra volt, a felső 16-tal több. Az alvással naponta 5 vagy ennél kevesebb órát, illetve 9 vagy ennél több órát töltöttek a válaszadók. Volt aki egyáltalán nem ivott alkoholt, de volt, aki két vagy ennél több alkalommal is fogyasztott hetente.

Általában a 18 éven aluliaknál eredményezett többletsúlyt a huzamosabb internetezés.

Az öt órát vagy annál kevesebbet alvók szintén jobban gyarapodtak, mint a rendszeresen 8 órát szunnyadók.

A heti két vagy annál több alkalommal italt fogyasztók pedig szintén több súlyt szedtek fel, mint absztinens társaik.

A tanulmány szerint egy átlagos súlyú és magasságú 19 éves, akit a legmagasabb kockázati csoportba soroltak (sokat netező, keveset alvó és alkoholt fogyasztó) az egyéves vizsgálat végére több mint másfél kilót hízott.

Ezt ugyan még a kutatók sem nevezték veszélyes többletnek, viszont figyelmeztettek rá, hogy ez az életmód idővel jelentős túlsúlyhoz vezethet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS