2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iráni sztárok: tilos a reklám

2008. július 09. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Az iráni hatóságok megtiltották a sport- és mozisztárok számára, hogy reklámokon szerepeljenek: a hivatalos indoklás szerint a hírességeknek nem a fogyasztási kultúrát kell szolgálniuk.

A helyi lapok Ali Reza Karimit, a kulturális minisztérium főigazgatóját idézték, aki kijelentette: művészek, sportolók és a kulturális élet személyiségeinek képét ezentúl tilos felhasználni kereskedelmi hirdetésekben, mert a hírességeknek "a kultúrát és a nemes erényeket kell hirdetniük, nem a fogyasztás kultúráját".

A döntés vonatkozik a műholdas, az Egyesült Államok vagy Európa területéről sugárzott tévéműsorokra is, amelyek nem egy esetben az iráni ellenzék kezében vannak.

Ilyen műsorokban gyakran lehetett látni Hosszein Rezazadeh kétszeres súlyemelő olimpiai bajnokot, az "iráni Herkulest", aki Dubajban eszközlendő ingatlanbefektetésekre biztatta honfitársait. Több ismert iráni színész is arcát adta konfekció illetve élelmiszerek hirdetéséhez.

A tilalom csak a férfiakat érinti, mivel a nőket eddig sem volt szabad hirdetéseken megjeleníteni. A reklám tilos volt Iránban az iszlám forradalom győzelme, 1979 után, de a kilencvenes években ismét feltűnt a tévében és a nagyvárosok utcáin. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS