2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törvény által szabályozott derékbőség

2008. június 17. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Törvény által szabják meg Japánban, hogy a szigetország lakosságának mekkora lehet a derékbősége. A jogszabály, amely két hónappal ezelőtt lépett életbe, a cégek és a helyi önkormányzatok kötelességévé tette, hogy évente megmérjék a 40 és 74 év közötti lakosok derékbőségét.


A jogszabály hatálya a japán lakosság 44 százalékát, összesen 56 millió embert érint - olvasható a The New York Times honlapján. A maximálisan megengedett derékbőség a nők esetében 90 centiméter, a férfiaknál pedig 85 centiméter.

A paraméterek meghatározásánál a japán kormány a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2005-ös irányelveit vette figyelembe. A szervezet a derékbőség mérését tartja az egészségügyi rizikók kiszűrése legegyszerűbb módjának.

Azoknak a japán állampolgároknak, akiknek derékbősége meghaladja a megengedettet, három hónap múlva újbóli mérésre kell jelentkezniük, és ha nem történt javulás, táplálkozási útmutatót kapnak. Ha további hat hónap után sem fogytak eleget, a helyes táplálkozást oktató tanfolyamra küldik őket.

A remények szerint a következő négy év során a derékbőségkontroll révén 10 százalékkal csökken a túlsúlyos japánok száma, hét év alatt pedig összesen 25 százalékkal. Azok a cégek és önkormányzatok, amelyek elmulasztják a derékbőség-mérést, a későbbiekben pénzbüntetésre számíthatnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS