2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Biodiverzitás-napi maraton a Szénafüveken

2008. június 11. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Biodiverzitás Napot szervez június 13-án és 14-én a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területen a Zöld Erdély Egyesület. A cél: minél több növény- és állatfaj begyűjtése 24 óra alatt – a kutatók munkáját pedig bárki követheti.


A GEO németországi ismeretterjesztő magazin közel tíz éve találta ki a Biodiverzitás Napot, a természeti értékek és a biodiverzitás népszerűsítésének céljából. Az ötlet bejött, mára Németország területén és világszerte számos hasonló rendezvényt szerveznek.

A felmérés nem annyira tudományos, mint amilyennek látszik: a magazin arra buzdítja minden olvasóját, hogy óvodástól a nyugdíjasig, kiskerttől a temészetvédelmi területig bárki, bárhol szervezhet hasonló akciót.

Mindössze annyit kell tenniük, hogy megpróbálják a lehető legtöbb állat- és növényfajt begyűjteni a kiválasztott területről, majd meghatározzák azokat. Romániában először 2005-ben, a Tordai-hasadék Természetvédelmi Területen szervezték meg a felmérést.

A hétvégi akció keretében a kutatók vezette munkacsoportok 13-án, 18 órakor kezdik el a felmérést, és másnap 18 órakor fejezik be.

Este pedig bográcsgulyás és tábortűz várja majd a résztvevőket, a program filmvetítés, gitározgatás. A terepen meghatározható fajok jegyzékét négy alkalommal összesítik, a begyűjtött és csak utólag meghatározható állatok és növények listáját pedig 2008 augusztus 31-ig véglegesítik.

Az érdeklődők a Zöld Erdély Egyesület blogján találnak bővebb információkat a rendezvényen való részvételről. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS