2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A cápa, mint időjós

2008. április 01. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

A cápákat a jövőben élő hurrikán-előrejelzőként is bevethetnénk, legalábbis az Aberdeeni Egyetem skót kutatója, Lauren Smith véleménye szerint. Nyomáskamrás kísérleteiben a macskacápák (Scyliorhinus retifer) nagyon érzékenyen reagáltak a légnyomás változásaira - a közelgő forgószeleknél a mélyebb vizekbe húzódnak vissza.


A cápák az oldalvonalszervük révén érzékelik a nyomáskülönbségeket, az ún. Lorenzini-ampullák segítségével pedig az elektromágneses mezőket és a hőmérséklet változását észlelik.

Korábbi megfigyelések már sejttették, hogy a légnyomás változása hatással van rájuk: Smith a floridai partok előtt megfigyelte, hogy a citromcápák (Negaprion brevirostris) hurrikánok közeledtével alámerülnek a mélyebb vizekbe, 2001-ben pedig hasonló eredményt hozott a Gabrielle hurrikán idején végzett megfigyelés feketeúszójú szirticápákkal (Carcharhinus melanopterus).

A mostani kísérlet a National Hyperbaric Centre-ben zajlott, egy olyan nyomáskamrában, amelyben szimulálni lehet az időjárási viszonyokat. A megfigyelések alátámasztották a természetben tapasztaltakat.

A cápák mozgásának követése, például a kutatásoknál már alkalmazott GPS technológia segítségével, egy vízi előrejelzési rendszer alapjául is szolgálhatna - olvasható a BBC brit sajtóorgánum hírportálján. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS