2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eladják Banksy legújabb graffitijét?

2008. március 07. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Úgy tűnik, Banksy, a zseniális gerilla graffitiművész csatlakozott a műanyagzacskók ellen küzdőkhöz: az éj leple alatt új művet produkált egy londoni patika falára.


A "faliképen" három gyerek látható, egyikük felvonja zászlóként egy rúdra egy nagyáruházlánc nejlonszatyrát, miközben vele szemben álló két társa szívére tett kézzel áhítatos esküt rebeg.

A gyógyszertár tulajdonosa reggel meglepődött fala láttán, ám egyáltalán nincs ellenére a mű, amelyet művészinek tart. "Fantasztikus! Ráadásul hallottam, hogy milyen jó ára van ezeknek a képeknek" - mondta a London Paper című lapnak hozzátéve, hogy fontolóra veszi a faldarab eladását.

Két hónapja 75 millió forintnyi összegért vett egy faldarabot egy ismeretlen Londonban, pontosabban egy eredeti Banksy falfestményt. Az biztosan Banksy keze munkája volt, a patikairól csak feltételezhető, bár nagy valószínűséggel.

Banksyt graffitiművésznek mondják, ám nagyon kiemelkedik a szokásos falfirkálók mezőnyéből: technikailag is varázslatos képeket produkál, melyek nem csak ötletesek, hanem gondolatébresztőek is. Provokatív, egyebek közt a fogyasztói társadalmat gúnyoló munkáit azután kezdték keresni, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie amerikai filmsztárok 2006-ban egy Los Angeles-i aukción 200 ezer fontot - 72 millió forintot - adtak egy festményéért.

Nekik a hazacipeléskor nem kellett falbontással bajlódniuk, az a kép vászonra született. Azt viszont, hogy a januárban vett falfestményt miként vitte haza vevője, nem tudni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS