2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Halászlé, ami nem "paprika még valamivel"

Dunai László - Fülöp Noémi 2009. július 23. 09:53, utolsó frissítés: 09:54

Kiss Budai Tibor nem utálja ki a halászléből a zöldségeket, és azt vallja: nem kell csípnie ahhoz, hogy finom legyen.A halászlé Magyarországon gyakorlatilag a focicsapatoknak felel meg: minden városnak (tájegységnek) megvan a sajátja, azért rajong, a szomszédét pedig leszólja. A bajai szakácsok szerint vétek passzírozni, a szegediek szerint elengedhetetlen. Van, aki szerint kizárólag pontynak szabad belekerülnie, mások szerint az igazi halászlé három fajta halból, lehetőleg pontyból, harcsából és keszegből készül.

Van, aki szerint a halászlé gyufatésztával az igazi, mégpedig két felvonásban: a tésztát a lével, majd a halszeleteket külön tálalva, a másik oldal viszont azt állítja, amiben tészta van, az már nem halászlé, csak halleves. A bajai szakács csak hímnemű lehet, nőnek még a halhoz sem szabad közel mennie – sőt,


nem mindegy még az sem, hogy ki milyen vizet használ.


Amiben a legtöbben mégis megegyeznek, hogy egy valamirevaló halászlének atyamáriásan csípnie kell. Ennek köszönhető, hogy sok vendéglátóipari egységben halászlé címén olyan, bő lére eresztett étellel szúrják ki az ember szemét, amit Kiss Budai Tibor úgy határozott meg: paprika még valamivel.

Számára az első maradandó élményt halászlé terén a csongrádi változat jelentette – mielőtt azt megkóstolta volna, túl vadnak, csípősnek találta a halászlét. Bár a magyarországi kánon az egyszerűségre esküszik (azaz a halászléből kiutál mindent, ami nem hal, paprika, hagyma, só vagy víz), Kiss Budai Tibor receptje az alaplén áll vagy bukik.

Ebbe bőven kerülhetnek zöldségek, amelyeknek a hal csontos darabjaival együtt lassan, sokáig kell főniük – szakácsunk megfogalmazásában: amíg idegekkel bírjuk –, hogy a csontokból kioldódó enyv besürítse a levet.

Az átpasszírozott, leszűrt alaplének aztán a húsos halszeletekkel


csupán félóráig kell főnie ahhoz, hogy tálalható legyen -

ha túl sokáig főnek, szétesnek a halszeletek. Időközben pedig nem árt ügyelni, hogy a társaság egyik-másik, csípősért rajongó tagja nehogy belecsempésszen a bográcsba néhány gyilkos paprikát.

Kiss Budai Tibor luxus-halászlevébe ikrával töltött, házi készítésű ravioli kerül – ezúttal viszont kimaradt belőle, lévén hogy a társaság méretéhez illő mennyiséget emberpróbáló feladat lett volna elkészíteni. A kész halászlé kanalazgatása közben viszont kiderült, Székelyföldön létezik olyan hely, ahol tejföllel szolgálják fel a halászlét – ettől a legliberálisabb halászlé-rajongóknak is elakadt a szava.

Hozzávalók:

- az alapléhez: zöldpaprika, murok, zöldhagyma, fokhagyma, petrezselyem, illetve a halak feje, farka, hátgerince
- hat személyre egy kilónyi ponty (ezen kívül kerülhet bele kárász vagy harcsa is)
- paprika, só, bors
- tetszés szerinti csípős hozzávalók annak, aki szereti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS