2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

66 ezer kilométernyi bicikliút fogja átszőni Európát

2009. július 10. 10:12, utolsó frissítés: 13:32

Hamarosan járhatóvá válik Románia területén egy 1270 kilométeres bicikliút, amely egy, egész Európára kiterjedő hálózatnak lesz része.66 ezer kilométert kitevő bicikliút megépítését helyezte kilátásba az Európai Parlament. A Romániát képviselő politikusok között Adriana Ţicău, az Európai Szocialisták Pártjához tartozó EP-képviselő, a szállításügyi bizottság alelnöke is támogatja a projektet.

Szerinte a biciklizés a városi közlekedési gondokra valós megoldást jelent, és a klímaváltozás ritmusának csökkentéséhez is hozzájárul.


Az Európai Parlament által szerdán rendezett tanácskozáson részt vevő Európai Kerékpározási Föderáció felhívta az egybegyűltek figyelmét a kezdeményezésre, és felkérte az európai államok helyi önkormányzatait, csatlakozzanak Brüsszel kerékpározási chartájához.


“Meg kell valósítanunk az európai és helyi szintű infrastruktúrát, annak ellenére, hogy a bicikliutak megépítésére a költségvetésből szerény összegeket, rosszabb esetben egyetlen garast sem különítenek el. Az Euro Velo elnevezésű projekt révén egy európai szintű, igényes kivitelezésű bicikliút-hálózatot szeretnénk létrehozni, amelyek összekötnék az uniós országokat” - mondta el Ţicău. A már meglevő TEN-T elnevezésű bicikliút-hálózat


45 ezer kilométer hosszú

és 12 európai országon halad át. Ezt a bicikliutat fejlesztenék 66 ezer kilométer hosszúra.

“Az EuroVelo6 nevű európai bicikliút az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel kötné össze. Az út nagy része a Duna mellett halad, ebből is kitűnik: több tagállam is megértette a biciklis turizmus népszerűsítésének fontosságát – mondta Adriana Ţicău.

Az EP szállításügyi bizottságának alelnöke elmondta, az EuroVelo6 bicikliút Romániában három szakaszra osztható: a Duna mentén haladva, Belgrád felől a Vaskapuknál érkezhet majd a kerékpározó kiránduló az országba, bolgár és román településeket – Turnu Severint, Vidint, Lomot, Belenét - egyaránt érintve. Ez a szakasz 400 kilométert tesz ki. A következő 470 kilométeres szakasz a Vaskapuk és a Duna-Delta között épül, Bukaresten, Cernavodán, Brăilán, Tulceán halad át. A harmadik szakasz 400 kilométeres, és Sulinát, Babadagot érintve Konstancáig tart. Ezt a három szakaszt


még nem sikerült befejezni,

azonban az elvárások szerint a bicikliutakat az elkövetkező pár évben használhatóvá kell fejleszteni. Az EuroVelo6 bicikliutat jelképesen 2006 októberében avatták fel, Magyarország, Szlovákia, Szerbia és Horvátország területén levő útszakaszokon jelenleg felújítási és korszerűsítési munkálatokat végeznek.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, fontos a forgalom résztvevőinek nevelése a kerékpározók védelme érdekében. Kifejtette, a közúti forgalom összes résztvevője közül kétségtelenül a bringások a legveszélyeztetettebbek. Még elmondta, véleménye szerint a Tulceát Konstancával összekötő – a Razem tó, majd a tenger partján végighaladó szakasz Románia bicikliútjainak legszebbike.

Forrás: Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS