2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ahol a kökényből is pálinka készül

Fülöp Noémi 2009. július 07. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

Negyed évezrede működő vízimalommal, falumúzeummal és különleges pálinkákkal csalogatják a turistákat Északkelet-Magyarországra. #b#[fotóriport]#/b#Ha Magyarország turisztikai látványosságairól esik szó, Nyíregyháza és környéke legtöbbször valahol a lista végén szerepel. A Nyírség – Felső-Tisza vidéke sok évszázadon keresztül félreesett a fejlődés útjából, ám éppen ennek köszönhetően ebben a térségben maradtak meg legérintetlenebb formában a régi Magyarország hagyományai.

Ezekre alapozva próbálnak meg manapság turistákat csalogatni a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. A Budapestről autópályán könnyen megközelíthető északkeleti térségben több száz éves épületek, mesterségek, ételek és nem utolsósorban italok várják a látogatókat.

A térség gazdasági és kulturális központjának számító Nyíregyházától négy kilométerre lévő Sóstófürdőn az ország egyik legnagyobb állatkertje és egy olyan falumúzeum működik, amelyben nem csupán a házakat, hanem


egykori lakosaik mesterségeit is próbálják megőrizni.

A Sóstói Múzeumfalu 18-19. századi házait a korabeli falvak modellje szerint rendezték el – a kertekben rengeteg virág nyílik, az utcákat a friss széna illata tölti meg.
A múzeum területén berendezett műhelyekben a hét minden napján más mester dolgozik: a fazekas, mézeskalács-sütő, kerékgyártó, kovács vagy kádár munkáját a látogató is kipróbálhatja, és persze csoportok oktatását is vállalják. A falu kocsmájában ma is italt mérnek, a főtéren, a templom előtt pedig könnyen megeshet, hogy honfoglalás-kori öltözékű és fegyverzetű lovasokkal találkozik az arra járó.


A Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület tagjai a magyaság ősi harcmodorát mutatják be. De a falumúzeumban számos más rendezvényt is tartanak: téltemetést, majálist, Szent Iván-éji mulatságot, Márton napi vigasságokat vagy akár a volt keleti blokk oldtimer autói rajongóinak találkozóját is szerveznek. Aki a környéken barangol, betévedhet a Zsindelyes Pálinkafőzdébe, ahol


ebéddel egybekötött pálinkakóstolókat rendeznek.

A hagyományos szilva mellett szamócából, kökényből vagy meggyből is készül itt pálinka, amelyet adalékanyagok nélkül főznek, és legalább hat hónapig tölgyfahordóban érlelnek.

Hosszas kísérletezés eredményeként a 23 pálinkafőzdéből álló Pálinka Lovagrend tagjai (amelybe persze a Zsindelyes is beletartozik) arra jutottak: az italt a legcélszerűbb különleges, tulipán formájú poharakban felszolgálni. A pálinkát ugyanúgy kell kóstolni, mint a bort – finoman megforgatni a pohárban, először megízlelni az illatát, és csak azután belekortyolni.


És aki végigkóstolta a Zsindelyes pálinkáit, nem hagyhatja ki a tarpai szilvát vagy barackot sem, amelyet a több napig cukor nélkül főzött, sűrű szilvalekvárral és házi sütésű, teljes kiőrlésű kenyérrel szolgálnak fel.

Utána viszont érdemes sietni, hogy az ember ott találja a vízimalom molnárát Túristvándiban. Az 1752-ben épült, ma is működő malom szerkezete egyedinek számít Közép-Európában – festői környezete pedig természetvédelmi terület. Túristvándiban minden évben nemzetközi molnártalálkozót szerveznek, de augusztus 20. is nagy nap: akkor őrölik be a környékbeli gazdák gabonáját.
A riportot a Magyar Turizmus Zrt. támogatta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS