2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vietnámi fast food: a phở

Dunai László - Fülöp Noémi 2009. július 07. 12:44, utolsó frissítés: 12:44

Negyedóra alatt elkészül, ízletes és laktató – a phở nevű leves a legismertebb vietnámi ételek egyike, és világszerte népszerű. #b#[Transindex TV]#/b#


Az egyik leggyakoribb vietnámi étel a phở – ejtsd: [fă:] – nevű leves. Származási országában a járdán, bódékban főzik és árusítják, a nap minden órájában – mesélte róla Benedek Dezső antropológus. Kiss Budai Tibor meghívottja kevesebb, mint fél óra alatt készítette el a különleges ízű fogást – igaz, ebben nem volt benne az az idő, amíg az alapléül szolgáló marhahúsleves nagyon lassú tűzön megfőtt.

A Georgia Állami Egyetem előadótanáráról, aki egyébként Tokióban is tanít, valószínűleg többen tudják, hogy 27 nyelven beszél, mint azt, hogy doktorandusz korában


szakácsként is dolgozott egy shanghaji vendéglő konyháján –

sőt, diplomát is szerzett kínai szakácsművészetből. Kukta korában többek között olyan trükkökkel tesztelték tudását, mint hogy tudja-e, hogy az olaj hőfokát azzal lehet lemérni, hogyan viselkedik a beledobott halpikkely.
Ugyanebben az időszakban szerzett tudomást a Tajvantól délkeletre levő Irala szigetén élő yamikról, akik a nyolcvanas években még kőkorszaki életmódot folytattak. Benedek Dezső két évet töltött a szigeten, ahol akkoriban még évente egyszer, ha kikötött egy hajó: úgy élt, mint a yamik, és megtanulta, majd a világon elsőként lejegyezte nyelvüket is.

De élt már együtt sátoros cigány közösséggel is azért, hogy nyelvüket megtanulhassa, olaszul pedig egy Rómába való, pár napos utazás során tanult meg – Kiss Budai Tibor beszámolója szerint annyira jól, hogy Olaszországban már nem akarták neki elhinni, hogy Romániából érkezik.

A phở-t a professzor természetesen nem kanállal, hanem pálcikával fogyasztotta el, és közben elmondta: a Távol-Keleten


tilos a rizsbe vagy más ételbe beleszúrva hagyni a pálcikát.

A komoly tabu onnan ered, hogy a minden lakásban megtalálható, a halott rokonok és ősök szellemének állított háziszentély elé minden reggel kitett rizsbe állítják így bele az evőeszközöket. “A rizsbe szúrt pálcika csak a halottaknak jár” - magyarázta a professzor.


A phở alapját az azonos nevű ízesítő kocka képezi, amely lehet phở bó (marha-alapú) vagy phở gá (tyúk-alapú). Elkészítése a levessel ellentétben cseppet sem könnyű, számos fűszer és különböző zsírok kerülnek a barnás színű pasztába. Mivel azonban a leves a világ számos sarkában népszerű, a phở-kocka beszerzése sem lehetetlen – Benedek Dezső legközelebbi biztos beszerzési helyként a budapesti, józsefvárosi kínai piacot ajánlotta.

A phở hozzávalói (egy tányérra):
- kb. két és fél, három deci húsleves alaplé
- tetszőleges mennyiségű rizslaska (üveglaska)
- néhány szelet papírvékonyra szeletelt marhahús
- egy phở kocka negyede
- három-négy levél friss koriander és ugyanennyi friss mentalevél
- pár szelet (ugyancsak papírvékony) fehér hagyma
- néhány csepp citrom.

A phở-nek persze számtalan elkészítési módja ismert, készülhet csirkehúsból vagy vegetariánus változatban (húsmentes kockával), kerülhet bele fokhagyma, chili- vagy halszósz.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS