2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Mesés parkok" titkai

Geréb Marika 2002. július 23. 17:32, utolsó frissítés: 17:32

A #b#Disneyland#/b# típusú parkok valósággá teszik a mesét, és elhitetik, hogy te is a mesevilág része vagy. Céljuk nem az, hogy a hétköznapi világot ábrázolják, nem magyaráznak és nem oktatnak Csupán arra törekednek, hogy pénzedért cserében megfelelően szórakoztassanak.
Az általunk elfogadott kultúrafelfogással (mint egyetlen "helyes" kultúrafelfogással) ellentétben a szórakoztató központoké érzékelhetően valami "más". A parkok világa a valóság elemeit úgy alakítja át, hogy az a mesekörnyezetben hihető legyen és megnyerje a közönség tetszését.

Csomagolt, leegyszerűsített világ...

A meséken alapuló parkoknak a történelmi eseményeket, a világ fejlődését úgy kell megjeleníteniük, hogy az a józan ész számára elfogadható legyen. A történelmet kicsinosítják azért, hogy kisebb darabonként emészthetőbb, fogyaszthatóbb legyen. Ahhoz pedig, hogy világuk eladható legyen, sztereotípiákat és jól bevált mesei elemeket kell újra feleleveníteniük.


A tematikus parkok varázsa mitologikus elemeken vagy kitalált történeten alapszik, és e köré van felépítve a teljes világ. A megvalósításhoz színházi díszletekre, grafikára, műépítészeti és belső építészeti technikára, mérnöki-, marketing- és reklámfogásokra egyaránt szükség van.

"A különböző elemeknek megfelelő módon kell összeilleszkedniük ahhoz, hogy az attrakció megfelelő legyen, ezért a tervezőknek minden szintre, minden elemre egyaránt figyelniük kell." -- állítja Paul.M. Newitt, mesebeli parkokat tervező designer. Newitt a Disneyland park kiépítésén dolgozott, majd 1999-ben olyan önálló parkot hozott létre, amelynek címe Utazások az időben. A tervező alapötlete az volt, hogy végigjárva azt, a nézőnek alkalma legyen figyelemmel kísérni a mesebeli világ kiépülését. Az "utazás" során egyaránt látogatható Jules Verne szobája, H.G. Wells laboratóriuma, és a sci-fi sorozatokból ismert helyszínek.

Ha nem ragaszkodsz hozzá kellőképpen, nem vagy a játék része

A szakemberek a szórakoztató parkok hibájának tartják azt, hogy gyakran elhagyják eredeti arculatukat, azért, hogy a legújabb divatáramlatnak is megfeleljenek. Ez a folyamat általában anélkül megy végbe, hogy a kialakított kép megváltozásának veszélyére is gondolnának.
"A mese elhitetése a legfontosabb. A parkarculat kiépítésének szempontjából elengedhetetlen az ehhez való ragaszkodás. A piacon csakis azoknak sikerül megmaradni, akik folyamatosan kitartanak eredeti elképzelésük mellet, és apró változtatásokat engedélyeznek csupán. Ha a vevő nem érti a mesét, nem is lehet eladni neki." -- mondja Newitt.

Európai vagy amerikai divat?

A szakemberek úgy tartják, hogy az európai parkoknak kisebb a közönségük mint az amerikaiaknak, de szerintük ez a helyzet hamarosan megváltozik. A közönség elvárásai folyamatosan átalakulnak. A feltételezések alapján a közönség másra vágyik majd, mint amit a hagyományos szórakoztató központok kínálnak. Ez a hatás máris érzékelhető az parképítésben, és minden parktervező arra törekszik, hogy egyre több és változatosabb szolgáltatást kínáljon.

A folyamatosan bővülő parkok megmaradnak a piacon, a jelenleg stagnálók hamarosan eltűnnek, hiszen nem felelhetnek meg a piaci követelményeknek.Forrás: Designboom

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS