2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hajdúszoboszló: békakoncert és fekete lyuk

Fülöp Noémi 2009. május 17. 12:58, utolsó frissítés: 12:58

A nyugdíjaskorúakat gyógyfürdő, a gyerekeket csúszdalabirintus várja Hajdúszoboszlón. Európa legnagyobb épített fürdőkomplexuma szezonra készülődik.Előszezonban érkezünk Hajdúszoboszlóra: az üdülővendégek túlnyomó része nyugdíjaskorú, akik 18 órakor már jó éjszakát kívánnak egymásnak. Így sötétedés után csak a tücskök és a békák koncertje hallatszik a kihalt utcákon – paradicsomi béke szállja meg a 24 ezer lakosú kisvárost. A nyüzsgés nappal sem lesz sokkal nagyobb – kinyit néhány üzlet, a strand bejáratához kiül néhány szuvenír- és csecsebecse-árus.

Az egyetlen hely, ahol most is teltház van, a gyógyfürdő: a medencékben kialakított számos padocska közül alig marad egy is üresen. A fürdőzők persze javarészt ősz hajúak, a termálvíz elsősorban a reumát gyógyítja. Felfedezője, Pávai Vajna Ferenc emlékét szobor őrzi a város parkjában, vitrin a gyógyfürdő folyosóján, de az ő fotója néz szembe a Hajdú ásványvíz címkéjéről is.


A Jókaira emlékeztető, kackiás bajuszt viselő Pávai több mint nyolcvan évvel ezelőtt fedezte fel a kb. 70 Celsius fokos termálvizet Hajdúszoboszlón. Annó kalapban, fejkendőben és nyakig felöltözve üldögéltek benne a nénik-bácsik, az első fövenyfürdőt 1927-ben nyitották meg.

Az Európa legnagyobb épített fürdőkomplexumának számító hajdúszoboszlói létesítmény a hatvanas és nyolcvanas évek között nyerte el mai méreteit. A komplexum befogadóképessége 24 ezer főre rúg, a vízfelület nagysága 16 ezer négyzetméter – ehhez egy méretes csónakázótó is tartozik, amely az esti békakoncertek helyszíne.

Magyarország és a környező országok első aquaparkja 2000-ben nyílt meg, itt több mint tucatnyi óriási csúszda szórakoztatja a közönséget. Akad köztük egy- és többszemélyes, sőt, olyan is, amelyen egy egész család is lecsúszhat egyszerre. A legizgalmasabb azonban kétségkívül a fekete lyuk, amelyben – nevéhez híven – vaksötétben, párosával lehet lecsúszni. A legkisebbek számára minicsúszdák épültek, de a strandon is gondoltak rájuk: két gyerekmedencében is fürdőzhetnek.
A fürdőkomplexum különlegessége az is, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Hungarospa Hajdúszoboszlói Rt. üzemelteti, többek között az ásványvízpalackozó üzemmel, egy turisztikai irodával, illetve a háromcsillagos Hungarospa Hotel Thermallal együtt. Utóbbi érdekessége, hogy vendégei egy sétányon a hotel kertjéből közelíthetik meg és ingyenesen vehetik igénybe a fürdőkomplexumot.

A kisvárosban egyébként a turizmusból él a lakosság többsége – Hajdúszoboszlón 30 szálloda, 30 panzió, 1500 magánszállás és két kemping működik. Főszezonban a városka lakossága gyakorlatilag megduplázódik az ide látogató turistákkal: a legtöbben szlovák, cseh, lengyel, román, német nemzetiségűek.
A fürdőkomplexum mellett épülő Aqua-Palace elkészültével viszont nemsokára egész évben főszezon lesz Hajdúszoboszlón. A tervek szerint decemberre elkészülő, fedett komplexumban többek között jégbarlang-, trópusi-, római-, tengeri- és mozi-fürdő épül, de lesz szaunarendszer és állószörf is. A társaságok magánfürdőket bérelhetnek majd, és egy teljes emelet áll a gyerekes családok rendelkezésére, többek között csecsemőmedencével és gyerekfoglalkoztatóval.


A fotóriportot a Magyar Turizmus Zrt. és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Rt. támogatta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS