2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megvan a szorongásért felelős molekula?

szerk. 2009. május 13. 13:36, utolsó frissítés: 22:15

Bizonyos emberek genetikailag hajlamosak a szorongásra. Egy, az agy fejlődésében fontos vegyület hiánya lehet a ludas.

Ezt állítják amerikai kutatók a Journal of Neuroscience című szakfolyóirat kedden megjelent számában. A Michigani Egyetem kutatói állatkísérletekben állapították meg, hogy azok a patkányok, melyek agyában egy anyag, a 2-es fibroblaszt-növekedési faktor (FGF2) szintje alacsony volt, sokkal erősebben szorongtak, mint azok, amelyek agyában több volt ebből a vegyületből.

A környezet is döntő


Amikor azonban a szorongó patkányok életkörülményein javítottak – felfedezni való játékokat vagy nagyobb lakóketrecet kaptak –, azt tapasztalták, hogy agyukban megemelkedett az FGF2 szintje, és szorongásuk is csökkent. Javier Perez kutatásvezető elmondta, hogy az említett beavatkozások hatására az eredetileg szorongásra hajlamos kisemlősök "ugyanúgy viselkedtek, mint a szükséges vegyülettel megfelelő mennyiségben rendelkező patkányok, szorongásuk mértéke csökkent". Perez hozzátette, hogy a vegyület befecskendezése szintén csökkentette a kísérleti állatok szorongását.

Perez úgy véli, az agyi vegyület szintje jelezheti, ha valaki genetikailag hajlamos a szorongásra és depresszióra. A növekedési faktor vélhetően azáltal fejti ki pozitív hatását, hogy megóvja az új agysejteket. Megállapították ugyanis, hogy a szorongó és a nyugodt patkányok agyában azonos számban képződtek új sejtek, ám ezek esélye kisebb volt a túlélésre az erőteljesen szorongó egyedeknél. Az életkörülmények javítása, vagy az FGF2 befecskendezése javította a sejtek túlélését is.


Embernél is hasonlóan működik

Korábbi tanulmányában a kutatócsoport olyan emberek agyát vizsgálta, akik haláluk előtt súlyos depresszióban szenvedtek. Megállapították, hogy az a génjük, amely az FGF2 vegyület termelődéséért felelős, alulműködött, azaz kevés keletkezett ebből a növekedési faktorból. Ez az anyag egyébként elsődlegesen az agy szerveződéséért felel annak kifejlődése közben, valamint azért, hogy sérülések után helyreállítsa működését.

A felfedezés utat nyithat a szorongás célzottabb kezelése felé, amely nem a nyugtatókon alapulna, mint a mostani gyógyszeres kezelések, hanem helyette az állapot valódi oka ellen hatna – fogalmazott a kutatással kapcsolatos közleményében Pier Vincenzo Piazza, a Bordeaux-i Egyetem professzora.

forrás: mti/reuters .

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS