2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb Critical Mass Kolozsváron, ezúttal a pimaszabbik fajtából

S. Z. 2009. május 09. 15:47, utolsó frissítés: 16:00

Szervezők nincsenek, polgármesteri engedély és rendőri kíséret sincs. Van ötletszerű útvonal, sávelzárás, buli. #b#[fotóriport]#/b#Lassan megszokottá válik, hogy minden hónap utolsó szombatján Kolozsváron biciklis felvonulás van: a résztvevők is egyre egykedvűbben tekernek, rendszerint már csak egy-két tétova újságíró vagy fotós cselleng a bringások közt, a rendőrök – akiknek pedig biztosítaniuk kellene a felvonulást – már meg sem igen jelennek.

A Critical Mass-ek kifulladása a biciklisek közt is felmerült – többen kritizálták a szervezőket, hogy túlságosan visszafogott felvonulásokat szerveznek: a szombat délutáni nyugisan csordogáló forgalomban, polgármesteri hivatal engedélyével, rendőri kísérettel, a közlekedési szabályokat betartva, egy sávon lehet biciklizni, és hát ez nem túl látványos, meg a Critical Mass szellemiségével is ellentétes.

Kellene szervezni tehát egy igazi, pimasz, figyelemfelkeltő felvonulást, olyat, amilyent például Bécsben vagy akár San Franciscóban látni: nem szombat délután, hanem hétköznap, csúcsforgalomban, előre be nem jelentett útvonalon, és nem egy sávon, hanem az összes sávot elzárva egy irányban.

A “klasszikus” Critical Masseknek nincsenek szervezőik, akiket felelősségre lehet vonni, az útvonalat az dönti el, aki épp legelől teker. Természetesen a rendőrség meg a városvezetés sem tud a dologról, és nincs különösebb üzenet vagy cél: a lényeg hogy buli és jókedv van, el kell foglalni az utakat, nem mellékesen integetni is lehet a megrökönyödött járókelőknek. És elvileg a rendőrség sem szólhat semmit, hiszen az úton biciklizni nem szabályellenes.Péntek reggel kezdett terjedni messengeren, blogokon és levlistákon, hogy valami készül:
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS