2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem tudod, kinek irányítsd adód 2%-át? Mi adunk pár ötletet!

szerk. 2009. április 14. 11:16, utolsó frissítés: 2009. április 15. 17:22

Az általunk bemutatott 14 civil szervezet profilja igen különböző, azonban egy dolog közös bennük: valós társadalmi értéket teremtenek Erdélyben.


Accept Egyesület

A kolozsvári székhelyű civil szervezet a szexuális kisebbségek jogaiért száll síkra: cél a melegekkel szembeni előítéletek megváltoztatása. Ők szervezik évente a kolozsvári GayFest-et, melynek leglátványosabb része a meleg-felvonulás. Ezenkívül diszkrimináció-ellenes kampányok fűződnek nevükhöz. A szexuális kisebbségek számára tanácsadást nyújtanak, meleg filmfesztivált szerveznek, és az első kolozsvári meleg-bulik is az ő nevükhöz fűződnek.

Honlap: https://www.accept-romania.ro/

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>
Adatbank

Az Erdélyi Magyar Adatbank egy online tudástár, melynek célja a romániai magyar, illetve a romániai magyar eredetű kutatók, tudósok, irodalmárok munkásságának, kutatási eredményeinek internetes hozzáférhetővé tétele, a különböző tudományágak képviselői társadalmi ismertségének fokozása, a romániai magyar kulturális örökség digitalizálása, megjelenítése könnyen használható, bárki számára elérhető információként, korszerű technológia alkalmazásával. Az öt évi működése alatt különböző kutatói vendégoldalak, természettudományos adatbázisok, könyvek, szótárak, szövegtárak jelentek meg, megfelelő illusztrációkkal, fülszövegekkel, kommentárokkal összefűzve.

Honlap: https://adatbank.ro/

A 2%-os formanyomtatvány kitöltéséhez szükséges adatok:

Asociaţia Media Index
Adószám: 13901689
Bank neve: BCR Cluj
IBAN: RO50RNCB0106026582580001


Artemis

A pszichológusokból, szociális munkásokból és jogászokból álló csapat a főleg nőket és gyermekeket érintő családon belüli erőszak ellen lép fel. Pszichológiai és jogi tanácsadást nyújtanak a bántalmazott nők és gyermekek számára, valamint szakemberképzéssel foglalkoznak.

Honlap: https://www.artemis.com.ro/

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>


Alpha Transilvania

Az Alpha Transilvania testi és szellemi fogyatékos, továbbá szociálisan hátrányos helyzetű személyeket segít. Céljuk, hogy kis, személyre szabott programokkal töltsék be azt az űrt, melyet pusztán törvényekkel vagy költségvetési források kiutalásával nem lehet betölteni.

Honlap: https://www.alphatransilvana.ro/

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>Bonus Pastor Alapítvány

Az alapítvány alkohol- és szenvedélybetegek megsegítésére szakosodott. Legfontosabb projektjük a Magyarózdon található terápiás otthon, ezen kívül marosvásárhelyi, kolozsvári és székelyudvarhelyi irodájukban tanácsadást és lelkigondozást is nyújtanak. Továbbá támogató csoportokat tartanak fenn Erdély számos településén.

Honlap: https://www.bonuspastor.ro/

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>Civil Elkötelezettség Mozgalom

A marosvásárhelyi székhelyű szervezet elsősorban a kétnyelvűség biztosításáért, a nyelvi jogokért száll síkra. A CEMO-nak nagy érdeme volt például abban, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség elvetette azt a beiskolázási tervet, mely látványosan kevés magyar nyelvű 9. osztályt irányozott volna elő. A közelmúltban kísérletet végeztek, mely révén kiderült: a magyar címzéssel és utcanevekkel ellátott leveleket is kézbesíti a Román Posta.

Honlap: https://www.cemo.ro

A 2%-os formanyomtatvány kitöltéséhez szükséges adatok:

Asociaţia Miscarea Angajament Civic
Adószám: 21117381
Bank neve: OTP BANK ROMANIA
IBAN: RO54 OTPV 3200 0013 1707 RO01


Életfa Családsegítő Egyesület

Az életfások célja, hogy támogassa a családokat életük minden szakaszában. Egyik legfontosabb projektjük a heti rendszerességű, a várandósoknak, kisbabásoknak és kisgyermekeseknek szóló Kismamaklub, ahol meghívottak tartanak előadásokat, majd válaszolnak a kismamák kérdéseire. Heti rendszerességgel van még Bóbita játszóház 5-10 éves gyermekek részére, egyszülős családok részére és nagycsaládosok részére is van programjuk. Legfontosabb tervük egy internetes babarádió létrehozása.

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>


Élő Erdély Egyesület

A csíkszeredai Élő Erdély Egyesület aktív, Erdélyt szerető és megismerni vágyó fiatalokból álló csapat. Biciklis honismereti túráikon feltérképezik Erdélyt, egy, a régiót ismerő és tisztelő, környezettudatos és egészséges életmódot folytató, aktív közösség kialakítására törekedve.

Honlap: https://www.eloerdely.ro

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>Füles Egyesület

Az egyesület egy kóborkutya-menhelyet szeretne létrehozni Gyergyóban. Síkra szállnak a kutyák jogaiért, legutóbb például akkor hallottunk róluk, amikor Gyergyószentmiklós polgármestere 100 kóbor kutyát szállított Brassóba, elaltatni.

Honlap: https://fulesegyesulet.blogspot.com

A 2%-os formanyomtatvány kitöltéséhez szükséges adatok:

Asociatia pentru Ocrotirea Animalelor Fules
Adószám: 24488686
Bank neve: BRD
IBAN: RO68 BRDE 210S V164 8817 2100Little People Egyesület

A Little People Egyesület 1996-ban létesült Kolozsváron. Célja a rákos gyermekek segítése, rehabilitációs programok szervezése. Több, mint 100 aktív önkéntes foglalkozik a gyerekekkel a kolozsvári kórházakban, valamint 2008 őszétől a bukaresti Onkológiai Intézmény keretén belül is. Legismertebb projektje a Temerarii klub, mely azon tinédzserek, fiatalok számára létesült 2006-ban, akik legyőzték a rákot. A klub által különböző eseményeket szerveztek: Beyoncé, illetve a Harlem GlobeTrotters látogatása a kolozsvári onkológiára, Kylie Minogue, Beyoncé és James Blunt koncertjén való részvétel, nyári tábor, valamint karácsonyi gála megszervezése, melyet az angol nagykövet tisztelt meg jelenlétével.

Honlap: https://thelittle-people.org

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége

Az MCSMSZ a csángó-magyarok jogaiért száll síkra, legfontosabb célkitűzése a moldovai csángó gyerekek magyar nyelvoktatása; ez önkéntes tanárok segítségével már 19 helyszínen működik. Az ún. keresztapa-program révén csángó gyerekek tanulmányait lehet finanszírozni. A szövetségnek egészségügyi felmérés-programja is van.

Honlap: https://csango.ro/

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>Reacție in Lanț

A kolozsvári biciklis egyesület főként a városi bicikliutak építéséért, a biciklis életmód terjedéséért száll síkra; minden hónap utolsó szombatján biciklis felvonulást szervez, továbbá jó eséllyel érdeklődhet az is itt, aki hétvégi biciklitúrán szeretne részt venni.

Honlap: https://www.reactieinlant.ro

>> A 2%-os formanyomtatvány letölthető itt >>Zöld Erdély Egyesület

A Zöld Erdély Egyesület arra törekszik, hogy a fiatalok oktatása, képzése, valamint az idősebb generációk tájékoztatása révén hozzájáruljon egy környezettudatos társadalom kialakulásához. Gondozza a Kolozsvár melletti Szénafüvek Természetvédelmi Területet, valamint a bükki erdőt.

Honlap: https://www.greentransylvania.ro/

ASOCIATIA TRANSILVANIA VERDE
Adószám (Cod Fiscal): 16238018
Bankszámlaszám: RO91 BTRL 0130 1205 9215 45XX
Banca Transilvania – Cluj-NapocaZöld Székelyföld Egyesület

A Hargita megyei civil szervezet a hulladékok, valamint a tudatos vásárlás problémakörére koncentrál. Begyűjtik például a háztartási használt étolajat, vagy fellépnek a postaládákat elárasztó szórólapok ellen.

Honlap: https://www.zoldszekely.ro

ASOCIAŢIA ŢINUTUL SECUIESC VERDE
Adószám: 18527454
Bank neve: Banca OTP – Sucursala Miercurea-Ciuc
Bankszámlaszám: RO78 OTPV260000158175RO01


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS