2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Internetről rendelhető kábítószerek, latin megnevezések mögé bújva

Kiss Bence 2009. április 08. 09:58, utolsó frissítés: 15:02

Aki fél a lebukástól, nem bízik a dealerben, netről rendel. Marihuána, Extasy nincs, de van számos alternatív, ráadásul legális drog. Van, akinek elég volt egy életre, más így érvel: ha egyéb nincs, ez is jó lesz.Románia szigorú kábítószerpolitikája nagyjából azt is lehetővé teszi, hogy egy szál füves cigarettáért börtönbe csukjanak valakit. A könnyebb drogok után érdeklődők az internet nyújtotta relatív anonimitásba kapaszkodnak, és törvényes úton szerzik be a legális kábítószereket.

Több oldal létezik, ahol több tucatnyi, törvénybe nem ütköző, de drognak minősíthető terméket árusítanak (honlapcímeket azért nem közlünk, mert nem célunk ezen termékek fogyasztásának bátorítása - szerk. megj.) A termékeket nagyrészt aromaterápiás célokra ajánlják, és gondosan feltüntetik, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas füvekről, granulátumokról, porokról stb. van szó. A hazai törvénykező különösebben nem tesz lépéseket a jelenség visszaszorítására, ami Románia első számú, szipuzásra használt szere,


az Aurolac esetét tekintve cseppet sem meglepő.


Kézenfekvő lenne a termékek száműzése, azonban társadalmi jelenségként mindeddig elhanyagolható mértékű maradt a legális szerek fogyasztása. Németországban például a konzervatív oldalról érkeztek olyan javaslatok, amelyek betiltanának egyes marihuána hatású anyagokat, azonban a Bundestag még nem tárgyalta ezt a kérdést.

Amíg az illegális kábítószerekről meglehetősen sok információt lehet találni, az alternatív drogok körül nagy a csend. Az értékesítők latin megnevezések mögé bújnak, leginkább olyan alapon, hogy a fene sem tudja, hogy mit jelent az adott terminus. Az áruk zöme rendszerint valamilyen fantázianéven fut.


TERMÉKEK

A leggyakrabban emlegetett nevek közt szerepel a Spice. Pszichoaktív hatású növénykeverék, ami több ízesítésben is kapható. Hatása a marihuánához hasonló, fizikai függőséget nem okoz. Összetevői között több virág, így a lótusz kék és rózsaszín verziója, komló és gombafélék is találhatók, hatását leginkább az utóbbinak köszönheti, míg a virágok a keverék ízvilágát befolyásolják.A többi marihuána-alternatívához hasonlóan a Spice keveréket is vegyi kezelésnek vetik alá, szintetikus kannabinoidokat tartalmaz. A CP-47,497, JWH-018, HU-210 kódnevű hatóanyagokról keveset lehet tudni, de a szakfórumok szerint inkább a fájdalomcsillapítók előállításában használatosak. A CP-47-et egyébként a Viagra gyártója, a Pfizer készíti, és erős nyugtató hatása van. Németországban a gyógyászatban használatos, azonban csak kórházi kezelések alkalmával,


gyógyszertárakban nem árulható termékként tartják nyilván.

A JWH-018 készítmény receptjét a Pharmakon birtokolja. A gyógyászatban is használatos THC alternatívájaként fejlesztették ki, erős fájdalomcsillapító hatással bír. A HU-210-et Dexanabinol néven is megtalálhatjuk, fájdalomcsillapító hatású, azonban nem butít, sőt épp ellenkezőleg, stimulálja az agysejtek képződését. Az összetevők eltérő dózisban több aromaterápiásnak álcázott termékben is megtalálhatók, a legtöbb esetben csak a név és a keverék ízét meghatározó növényi komponensek változnak.A kokain felpörgető hatását a Charge nevű készítménnyel pótolják. A por legtöbb használója gyenge hatásra panaszkodik, amit fáradtság követ. A Charge összetevőinek listája


meglehetősen hasonlít az energiaitalokéra.

Citromsav, magnézium, B6, szőlőcukor, illetve koffein – csupa olyan összetevő, amely rövid távon energiát ad, és villámgyorsan felszívódik.

Szintetikus, és valódi kábító hatással bíró anyagokat nem tartalmaz, függőséget nem okoz, azonban alvászavarokhoz és kimerültséghez vezethet – állítják a szakemberek. Bár a termék ehhez képest meglehetősen drága, a Charge hivatalos rendeltetése fürdősó lenne: talán ezért tartalmaz a busman kalap nevű virág szirmaiból készült granulátumot.

A salvia divinorumot, avagy látnokzsályát gyakran emlegetik, mint a marihuána utódját. Több formában is kapható szárított levél, vagy cseppfolyós kivonat is elérhető a hajdani sámánok által is használt növényből. Partidrognak semmiképp sem használható, ízre határozottan kellemetlen növényről beszélünk, amely erős hallucinogén hatással bír.A kutatók szerint hatása az elfogyasztott mennyiség függvényében nem csak a marihuánára, hanem akár az LSD-re is hasonlíthat. A Salvinorum A nevű hatóanyag füst formában pár perc alatt, cseppfolyósan szinte azonnal, rágva pedig bő félóra alatt fejti ki hatását. Ami az erősséget illeti, az valóban nem csak mítosz, több fogyasztó is felhívja arra a figyelmet, hogy első alkalommal lehetőleg felügyelet mellett érdemes barátkozni a droggal, mert


a hatása alatt álló személy néha beszámíthatatlan.

Az illegalitáshoz legközelebb álló tabletta az Ecstasy-rokon Diablo. A hazai hatóságok kissé lemaradtak az illegális anyagok listájával: a BZP és a TFMPP több EU tagállamban is tiltott szernek minősül. A BZP, azaz Benzilpiperazin parazitairtónak készült, kábítószerként pedig a kilencvenes években kezdték használni.A TFMPP, azaz a trifluorometilpenilpiperazin hatásában az LSD, meszkalin és az anfetamin – származékok által keltett érzetre hasonlít. A BZP és a TFMPP együttes használata megemeli a szervezet dopamin és szerotonin szintjét – azaz javítja a közérzetet, és eufória közeli állapothoz vezet. A Diablo mellékhatásai fölöttébb kellemetlenek lehetnek: fejfájás, hányinger és impotencia. A tabletta formában árusított drog alkohollal fogyasztva súlyos másnapossághoz vezet. A szigorodó jogszabályok hatására gyártanak már BZP mentes Diablót is, ebben a TFMPP az erősebb hatóanyag.


HONLAPOK, RENDELÉS

A legális kábszerek árusítására szakosodott honlapok, illetve az ezekhez tartozó cégek zöme a nagyobb városokban található. Bukarest, Marosvásárhely, Nagyvárad és Brassó is rendelkezik ilyen céggel, ezek némelyike boltot is üzemeltet. A hazai vásárlók tehát vagy ezekben, vagy interneten keresztül rendelik meg a kiválasztott drogot.

A készítmények rendszerint futárszolgálattal érkeznek, a szállítás és az adott termék árát a futárnál kell kifizetni. Mivel törvényes szerekről van szó, a cég számlát is állít ki. Az átlagos szállítási idő két nap, a legtöbb cég en-grosban is hajlandó szállítani.


KÖVETKEZMÉNYEK

Kérdésünkre B. F. ügyvéd elmondta: a törvény szövegében konkrét összetevők szerepelnek. Ha a személy által használt anyagok tartalmazzák ezen összetevők valamelyikét, akkor az anyag és annak használata törvényellenesnek minősül. Ha az adott anyag csupa olyan összetevőt tartalmaz, amelyekből egyik sincs tiltólistán, akkor jogi következmények nélkül fogyaszthatók ezek a termékek.

Annak ellenére, hogy ez nem logikus, a rendőrség indíthat eljárást a fogyasztó ellen. Azonban biztos, hogy ha a nyomozás során fény derül az inkriminált anyag törvényi szempontból ártalmatlan kémiai összetételére, ejtik a vádat.


FOGYASZTÓK

N: – Valami eki-szerű tablettát rendelt az egyik haverom. Mi már nagyon beittunk előtte, volt bennem legalább egy fél liter vodka. Egyik buliból mentünk át egy másikba, akkor kaptam be ebből egy felet. Valami cigi is volt, de már nem emlékszem, hogy mi volt benne. Két-három óráig minden nagyon oké volt, aztán már nagyon szédültem, hánynom kellett. Nagyjából futva mentem hazáig. A többit képzelheted: okádás reggelig.


Ilyen fejfájásom még sosem volt.

Megnéztem a tabletta csomagolását másnap: írta, hogy nem szabad alkohollal keverni, mert borzalmas másnaposságot okoz. Igaz volt. Ebből a cuccból nekem elég volt egy életre.

A: – Pár éve letartóztatták a rendőrök az akkori barátom. Nagyon elegem volt az egész cécóból, szóval azt mondtam, hogy füvezni csak Hollandiában. Aztán valaki ajánlotta ezt a jósmentát, amit látnokzsályának is hívnak. Utánaolvastam a neten, hogy konkrétan mi is a helyzet ezzel a növénnyel. Fórumokon azt írták, hogy


erősebb, mint a fű

és nem okoz függőséget. Egy grammot beszerezni olyan 120 lejért lehet. Először csak keveset szívtam. Rendben volt, nem trippeltem. Most már lassan három éve szívogatunk, inkább hétvégén, de eddig minden rendben. Engem megnyugtat. Rendes hallucinációm csak egyszer volt, akkor azt éreztem, hogy egy angyal átölel. Szépek voltak a fények, teljesen béke volt. Nem mondanám másnak, hogy kipróbálja, de nekem bejön.

Z: – Németországból hoztam Spice-ot. Ott sokan szívják, és elég sok boltban lehet kapni, igaz nem sok ideig. 30 eurót megér a próbálkozás, gondoltam.

A fűhöz képest nehéznek tűnik,


mintha ólomból lennél,

úgy érzed magad utána. Végül is nem mondom, hogy rossz, de attól tartok, hogy elég sok műcucc van benne. Ha egyéb nincs, akkor ez is jó lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS