2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy sor bicikliutat építene Kolozsváron az önkormányzat

S. Z. 2009. április 04. 14:34, utolsó frissítés: 2009. április 06. 09:19

Végigkerekeztünk azokon az utcákon, ahol a március 30-i döntés értelmében bicikliutak lesznek építve. A belvárost egész jól behálózzák, a negyedekből azonban még mindig nem lehet bejárni. #b#[fotóriport]#/b#Gesztusként, a jó szándék jeleként értékelendő a kolozsvári polgármesteri hivatal március 30-i döntése a bicikliutak létrehozásáról – kommentált a Transindex számára Radu Mititean, a Napoca Kerékpárturizmus-központ (CCN) ügyvezetője.

A kolozsvári kerékpárutakért több éve lobbizó aktivista arra hívta fel a figyelmet, hogy a bicikliutak kijelölése mögött azonban nem látni hosszútávú fejlesztési stratégiát: nem tudni, hogy a városvezetésnek mi a célja ezzel, kicsit úgy hat, mintha kiszúrnák a biciklisek szemét néhány új kerékpárúttal, melyek azonban


nem igazán teszik biciklibarátabbá a várost.


Mititean elmondta, a most jóváhagyott utak sok tekintetben egyeznek azzal az elképzeléssel, amit a CCN készített a polgármesteri hivatallal közösen. Azonban több, a biciklisek által kért elvet nem tartottak tiszteletben – például azt, hogy a bicikliutak mindig autóúton, és ne zöldövezetekben vagy járdákon fussanak.

Mititean például nem ért egyet a sétatéri bicikliúttal, szerinte a parkkal párhuzamos autóutak egyikén kellene megoldani a biciklisek közlekedését. További kérés az volt, hogy a bicikliutakat ne csak útjelzéssel különböztessék meg, hanem


fizikailag is válasszák le az autóutakról.

Félő, hogy bár a városvezetés ideiglenes útvonalakként tekint ezekre a nyomvonalakra, a megszokás miatt így is marad minden – mondta az aktivista. Mititean egyelőre nem számít arra, hogy több kerékpárt lehet látni majd Kolozsvár utcáin: ez szerinte akkor következhet be, amikor a város negyedei is össze lesznek kapcsolva a városközpontban levő bicikliút-hálózattal.

Mi végigkerekeztünk a tervezett útvonalon, bár egyelőre még nem tudni pontosan, hogy hol lesznek kijelölve a biciklisávok. Sőt, arról sem tudni, hogy mikor készülnek ezek: egy további egyeztetés lesz szükséges ezekről a részletekről a civilek és a polgármesteri hivatal között.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS