2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Krumplileves háromszor

2009. március 07. 10:40, utolsó frissítés: 12:23

Unalmas kaja márpedig nincs. Kiss Budai Tibor ezúttal a krumplilevesen bizonyítja ezt a tételt: elkészíti tárkonyosan, burduf-túróval és krémlevesként. #b#[Transindex TV]#/b#Vannak olyan ételek, amelyeket garantáltan minden gyakorló szakács másképpen készít el – a krumplileves ennek egyik ékes példája. Kiss Budai Tibor főzővideó-sorozatunk e heti részében háromféleképpen készítette el ezt a fogást, ráadásul egy időben.

Az első számú leves a tárkonyos verzió – “ahogy a nővérem szereti”, határolta körül a szakács. A krumplileves hagyományos változatába természetesen csülök (vagy egyéb füstölt hús) is kerül, amelyet füstölt csonttal helyettesíthet, aki spórolni akar. Ebből készül az alaplé, pofonegyszerűen: tiszta vízben puhára kell főzni a húst – vigyázat, négy, négy és fél órába telik.

Ugyanez az alaplé kerül a burduf-túrós változatba is – “á la Burus Botond nagymamája” –, amely

gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a hagyományos változat,annyi különbséggel, hogy tárkony helyett a végén túró és (lehetőleg friss) petrezselyemzöld kerül bele.A harmadik változat pedig a zöldséges krumplikrémleves, amelyet Kiss Budai Tibor vegetariánusoknak is ajánlott, hiszen húsnak nyoma sincs benne. Akinek nincs otthon botmixere, szűrőn is átpasszírozhatja a hozzávalókat, feltétként pedig vajban pirított kenyérkocka vagy apró sajtos kifli dukál hozzá. Mindhárom leves rántással készül, amely Kiss Budai Tibor szerint egyáltalán nem egészségtelenebb, mint az ereszték, főleg ha bolti olaj helyett a piacról származó, frissen préselt napraforgóolaj kerül bele.


A csomómentes rántás titka egyébként, hogy a forró rántást hideg folyadékkal kell felengedni, hagymát dinsztelni bele pedig egyáltalán nem kötelező. Érdemes kísérletezni azzal, mennyire pirítja meg az ember a lisztet, ez ugyanis különböző ízeket eredményez.

A tárkonyos és a burduf-túrós leves hozzávalói:

- négy személyre két krumpli (lehetőleg vörös, mert az nem fő szét)
- füstölt hús
- két murok, egy kisebb petrezselyem, egy közepes hagyma (a mennyiség mindhárom levesnél ugyanaz)
- petrezselyem és burduf-túró, illetve tárkony
- liszt, olaj (a rántáshoz)
- só, bors
- tejföl (a piacon kapható, kimérős finomabb!)
- egy kis ecet, a tárkonyos levesbe.

A zöldséges krumplikrémleves hozzávalói:

- krumpli (ezúttal fehér, az ugyanis könnyebben szétfő)
- murok, petrezselyem, hagyma
- egy paradicsompaprika (gogosár)
- petrezselyem
- vegeta vagy egy zöldséges leveskocka
- liszt, olaj a rántáshoz
- só, bors
- tejszín.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS