2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Télbúcsúztatás Torockón: Farsang Döme temetése

szerk. 2009. március 02. 10:11, utolsó frissítés: 13:18

A farsangtemetésen kibeszélték a falu összes gondját-baját – a turisták, de a helybéliek sem úszták meg az arcukra kent fekete és piros foltok nélkül.Húshagyó kedd helyett az utána következő első szombaton temették Farsang Dömét a Fehér megyei Torockón – a télbúcsúztató hagyomány ugyanis az utóbbi években turisztikai látványossággá nőtte ki magát.
A főtér körül áramló tömegben szinte mindenkinek, de főként a gyerekeknek és nőknek piros-fekete festékfoltok éktelenkedtek az arcán. Volt, akire bajuszt rajzoltak, volt, aki egyetlen pöttyel megúszta, de akadt olyan is, akinek csak a szeme látszott ki a festék alól.Hamar kiderült, a foltokért a tömegben futkározó, ördögnek és bohócnak öltözött fiúk a felelősek, akik csak a felnőtt férfiakat kímélték. Főleg a gyerekekre vadásztak, akik visítva menekültek előlük, egy-egy kényesebb kisasszony papírzsebkendővel törülgette arcáról a festéket, de a legtöbben mosolyogva adták meg magukat a kormozást helyettesítő farsangbúcsúztató hagyománynak.
A temetési menet érkezését a betyárok ostorcsattogtatása jelezte: ezzel űzték el régen a gonosz szellemeket. A felvonulást vezető papnak és kántornak öltözött legények fekete kalapban és napszemüvegben álltak fel a vajor, azaz a híres torockói vályú tetejére, ahol mikrofon és hangfal várta őket. A halott, azaz Farsang Döme fehér koporsóban nyugodott a lábuk előtt.
Rímbe szedett beszédük fénypontjaként sorra vették a falu elmúlt évének legfontosabb eseményeit, cseppet sem kímélve azt, aki megérdemelte. Az önkormányzat vegyesen kapott hideget-meleget: a kukák felszerelését, a pályázatok "kifejlesztését", de a cserére szoruló csatornahálózatot, és a javításra szoruló utakat is megemlítették.


Szó esett itt Dancs Annamarival kezdve – akinek koncertje a fiúk szerint kis híján sztriptízbe torkollott –, a szélessávú internet bevezetésével folytatva – amelynek fő előnye, hogy aki eddig csak felöltözve láthatta a lányokat, ezentúl meztelenül is megnézheti őket – a gazdasági válságig mindenről, ami a torockóiakat foglalkoztatja. Nem kímélték a szuvenírboltot sem, ahol csupa olyasmit árulnak torockói emlékként, aminek a faluhoz semmi köze.
Farsang Döme koporsóját a végén botokkal verték szét az ördögnek, bohócnak öltözött fiúk. A turisták többsége nem várta meg az esti bált és tüzijátékot, még megrohanták egyszer a kürtőskalácsost, aztán sorra kicsordogált a faluból az összes autó, mikrobusz és iskolabusz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS