2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Esküvői hintó operatőrrel Kolozsvár belvárosában

K. R. 2009. január 31. 10:20, utolsó frissítés: 2009. január 30. 17:17

Habfehér giccsáradat és fullextrás limuzin helyett "adatközlő" nénik és bácsik az idei menyasszonyparádé nyitó rendezvényén. Ma már ez a médiaesemény. #b#[fotóriport]#/b#Az esküvőkkel kapcsolatos rendezvényeket, főleg a vásárokat, általában giccsparádéval asszociálom. Ezért volt furcsa és újszerű, hogy ezúttal nem csak a marcipán-kertitörpékkel díszített, vagy aranygyöngyökkel kirakott gigantikus tortakreációk, csókolózó fehér galambok, üveghattyúk és fullextrás limuzinok szerepelnek az esküvői expón, hanem a folklór is. És még csak nem is az Etnic stílusú "népi" elemek, hanem az "adatközlő" nénik és bácsik.

A Deák Ferenc utcában inkább a néptánctalálkozókról ismert hagyományos menetre emlékeztet a látvány. Néhány tucatnyian veszik körül az indulni készülő lovasmenetet, egy részük telefonnal, kis kompakt géppel fotóz, mások csak éppen arra jártak és megálltak megnézni, hogy mi történik, az ácsorgók többi része pedig - a jelen levőknek legalább fele - sajtós.Pontban tizenkettőkor elindulnak a lovasok, mögöttük zenekar, aztán lovaskocsin két pár - egy idősebb, és egy fiatal - esküvői díszbe öltözve. A hétvégén zajló esküvői vásárnak a megnyitója kezdődik, melyet ezúttal a román népi kultúra jegyében szerveztek. Egy tánccsoportnyi, népviseletbe öltözött fiatal és ugyanannyi idős pár követi a hintót, hangos csujogatásokkal. Párhuzamosan a sétálóutca másik oldalán, a facsemetéken és szemétkukákon túl, kb. ugyanannyi bámészkodó kíséri őket.

Egyesek integetnek a népviseletes ismerősnek, mások körülugrálják őket és fotóznak, de találkozni, beszélgetni is alkamas a séta. "Én itt dolgozom a közelben, egy barátnőm hívott fel, hogy jöjjek le a felvonulásra. Természetesen nagyon tetszik, a gyerekkori emlékeimet idézi fel a falusi esküvőkről."

Az ablakokban, az üzletek ajtajában is megjelenik egy-egy fej, a fast food pincére a kirakatból fotóz, és az ott dolgozó munkások is lelkesen fogadják az utcai bulit."Legszívesebben én is táncra perdülnék" - mondja az egyik munkaruhás. Ebben a pillanatban eszembe jutott az esemény sajtóközleménye, melyben leginkább az a rész keltette fel a kiváncsiságomat, hogy ez alkalommal a résztvevők aktívan is bekapcsolódhatnak az eseményekbe.A másik egyenruhás lefotózza a mezőségi táncot járó mócsiakat, aztán kicsit arrébb húzódnak. Nem tudtak a felvonulásról, csak itt dolgoznak az egyik épületben, ezért kinéztek, hogy lássák, mi folyik. Egy apuka kisbabával a karján álldogál a fal mellett. Nagyon jó, hogy hagyományőrző dolgokat is szerveznek, több ilyen kellene, ért egyet ő is a megkérdezettekkel, akik többnyire azon a véleményen vannak, hogy a fiataloknak jó példa egy ilyen hagyományőrző esemény.

Néhány iskolás, aki épp arra járt, meg is áll. Fotóznak ők is egyet-kettőt a telefonnal. "Hát, milyen lenne? Ez egy hagyományőrző esemény. Szuper." - mondja az egyikük. Legtöbben azért az idősebbek vannak, meg a kisgyerekek, szüleikkel (azok közül, akik nem sajtósok). Miután a parádésok vágigvonultak a Deák Ferenc utcán, majd vissza, egyet táncolnak, és indulnak megint. Egyesek lemorzsolódnak, újabb nézők csapódnak hozzájuk.

A Kolozs Megyei Tanács, az Expo Transilvania és a Kolozs megyei Hagyományos Nép Kultúrát Őrző és Népszerűsítő Központ negyedik alkalommal szervezi meg a hétvégén az esküvőkről és speciális rendezvényekről szóló kiállítást és vásárt.

Az Expo Transilvania galériában szervezett esemény hivatalos megnyitójára pénteken 16:00 órakor került sor, ez alkalommal is hagyománynépszerűsítő műsorszámok voltak programon: fellép több román néptáncegyüttes és zenekar. De aki aranycirádás képkeretre, netán Etnic-stílusú népi elemeket nyomokban tartalmazó műtárgyakra vágyik, valószínűleg az sem fog csalódni. A kiállítás február elsejéig látogatható.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS