2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszabadították a csíkiakat a használt étolajtól

szerk. 2009. január 13. 11:15, utolsó frissítés: 11:06

Mínusz 22 fokban gyűjtöttek ötven liternyi használt étolajat Csíkszeredában a hétvégén. Ezzel ötven millió liter vizet mentettek meg.Médiaeseménnyé vált két csíkszeredai civil szervezet, az Élő Erdély Egyesület és a Zöld Székelyföld Egyesület kezdeményezése, amelynek keretében 35 önkéntesük biztatta a lakosságot a használt étolaj begyűjtésére. A város 11 pontján állítottak fel sátrakat reggel 7-kor, mínusz 22 fokos hidegben, miközben jól karikára fagytak. A 10-14 óra közt zajló gyűjtésen 50 liternyi használt étolajat sikerült begyűjteniük.


A média figyelmét a hideg mellett az is felkeltette, hogy ez volt az első hasonló akció Romániában, így több mint húsz sajtótermék is beszámolt róla.


Az akció ötlete Miklós Júliától származik, aki néhány hónapja kapott egy levelet, ami a használt étolaj okozta szennyezésről szólt. Megdöbbentették a számadatok: egy liter használt étolaj egymillió liter vizet szennyez be, az ilyen típusú szennyezés ráadásul nehezen tisztítható. Ő hozta tehát az ötletet, hogy el kellene kezdeni odafigyelni erre, és a lakosságnak is fel kellene hívni a figyelmét ezekre a számadatokra.
Az akció célja az volt, hogy minél több emberhez eljusson az olajgyűjtés híre, s minél többen rászokjanak arra, hogy egy palackba gyűjtsék az elhasznált olajukat, és ne a lefolyóba öntsék. Az éttermekből általában begyűjtik a használt olajat. A begyűjtésről Miklós Júliánál (Gyufánál) lehet érdeklődni: 0740-236263. A most összegyűjtött olajat egy székelyudvarhelyi cég szállítja Magyarországra, ahol biodízel-adalékanyagként vagy az aszfaltkészítés során hasznosítják.


A csapat lelkesedése töretlen, és máris tervezik a következő gyűjtőakciójukat, amelyre két hónap múlva kerül sor. A Hargita Megyei Tanács és a helyi önkormányzat is támogatja a kezdeményezést.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS