2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Benzinkút a kert végében

szerk. 2002. június 12. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

Naponta 20-25 liter, azaz #b#két és fél veder benzint#/b# húz ki kerti kútjából egy Botosani-i férfi. A szerencsés autótulajdonos már szakértőkhöz fordult, de azok sem tudták megállapítani, honnan ered a benzinforrás.
Ovidiu Tizu Botosani városában élő gazdálkodó pár napja vette észre, hogy kerti kútjából víz helyett benzint húz fel. Azóta napi 20-25 liter üzemanyagot termel a semmiből lett benzinforrás. A családi ház Botosani egyik külvárosában található, a négytagú família négy éve vásárolta. A kút vize mindeddig iható volt, de fokozatosan enyhén petróleum-ízűvé kezdett változni.

Pénteken a gazda búvárpumpával akarta kertjét megöntözni, be is kapcsolta a szerkezetet, majd elment otthonról. Egyszer csak a szomszédok kiabálására lett figyelmes, akik arra figyelmeztették, a kert valósággal bűzlik a benzintől. A férfi megijedt, mert házával szemben található a megye legnagyobb Petrom-benzinkútja. Az állami olajipari cég szakemberei meg is vizsgálták a kutat, de azt állapították meg, nincs semmilyen veszteségük, a tartályok nem szivárognak.

"Különös. Senki sem tudja, honnan ered a benzinforrás. A legtöbbet az elmúlt esős napok alatt szedtem ki. Még a Környezetvédő Hivatal munkatársainak sincs fogalmuk, honnan jön mindez. Mintákat is vettek, kiderült, benzin ez, semmi egyéb", mondja Ovidiu Tizu.Kicsit füstöl ugyan, de az autó gurul

A Botosani-i Környezetvédelmi Hatóság vezetője, Constantin Onofrei mérnök azt állítja, a hivatal átvizsgálta az egész környéket, és sehol sem találták a környezetszennyezés okát. Az viszont biztos, hogy a környéken szennyezett a talajvíz, senkinek nem ajánlott tehát kút- vagy forrásvizet innia.

A Botosani-i gazda addig is, míg a szakértők nyomoznak, hasznosítja a földből csöppent üzemanyagot: kipróbálta, működik-e vele Oltcit típusú gépkocsija. "Fogtam egy vödörnyi kútbenzint és betöltöttem az üzemanyagtartályba. A kocsi nehezebben indul, és a füstje is feketébb, de miután bemelegszik a motor, kifogástalanul gurul" -- számolt be a kísérletről Ovidiu Tizu.

A család és a szomszédok mindaddig nem alusznak nyugodtan, amíg benzin folyik a kútból, sokan tűzvésztől tartanak. Tizu pedig elhatározta, ha kiderül, ki a felelős a kútszennyezésért, valamilyen úton kárpótlás fejében kötelezni fogja arra, hogy vezesse be a családi házba a vezetékes ivóvizet, mert az egész háztartás vízkészletét egy 200 méterre levő másik kútból kell feltölteni.

A történethez az is hozzátartozik, hogy a kerületben élő öregek azt mesélik: száz éve a környék valóságos pincehálózatot rejt magában, amelyet a már elhunyt vagy Izraelbe emigrált zsidó kereskedők használtak annak idején raktárnak.


Hírforrás: Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS