2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közel félméteres hó lepte be a Hargitát

szerk. 2008. november 24. 13:52, utolsó frissítés: 12:20

Megállás nélkül havazott csütörtöktől vasárnapig Hargitafürdőn. A sajtó meg kitódult, hogy baleseteket és kidőlt fákat filmezzen. #b#[fotóriport]#/b#Ha a Realitatea TV és az Antena3 forgatócsoportja egyszerre érkezik valahova, akkor ott esemény van. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az Erdély FM, a Transindex és az ÚMSZ munkatársai is a helyszínen tartózkodnak, (de nem Korodi Attila kampánygyűlése érdekli őket), máris apokalipszis-hangulat kezd úrrá lenni az átlagos szemlélőn.


Pedig semmi különös, egy átlagos téli hétköznap van Hargitafürdőn, az év szinte fele ilyen itt: hull a hó, fúj a szél. Épp ez az, ami kicsalogatta a sajtót: az első igazi hó ezen a télen, és nem is akármekkora: a csütörtök este kezdődött havazás meg sem állt vasárnapig, és a hó vastagsága közel fél méter. Megszokott látvány a helyieknek, szenzáció a sajtónak.


A pénteki nap volt a csúcs, a friss hó hamar megfagyott az úton, amelyet még nem volt ideje megszórni az utászoknak, így kettesben döcögtek-csúszkáltak az autók hegyre és völgybe. Ráadásul egy fa is kidőlt az útra, amelynek az eltávolításán este már gőzerővel dolgoztak, de komoly vezetői képességek szükségeltettek a megállás nélküli kikerüléséhez. Mert ha egyszer megálltál a hegyre fel, ott véget is ért az utad.


Szombatra a tévések is kiértek, és volt is filmeznivalójuk: több autó is az árokba került, egy teherautó utánfutója pedig fék nélkül maradt. Az út takarítása azonban folyamatosan zajlott, a hóeke állandóan dolgozott, és szórták is az utat.
Vasárnap már csak az autók kiásása jelenthetett gondot: a havazás és az erős szél együtt szép munkát végzett, fehér, áramvonalas bevonattal díszítve a több napja álló gépkocsikat.


A hőmérséklet mínusz 10 fok körüli volt a hétvégén, a nap csak ma sütött ki. A hó állaga egyelőre nem alkalmas síelésre, de ez a hét végéig valószínű változni fog.
KERÍTÉSEK
HÁZAK
KÖZLEKEDÉS


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS