2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem elég a gyorsételek kitiltása az iskolákból

K. M.-S. M. Z. 2008. szeptember 30. 16:07, utolsó frissítés: 2008. szeptember 29. 17:17

Csibi Magor EP-képviselő és a fogyasztóvédelem szerint az oktatási intézmények büfékínálatát szabályozó törvény kétértelmű és értelmezhető.A gyerekeknek szánt élelmiszerek reklámozását szabályozná Csibi Magor, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke, aki az Országos Fogyasztóvédelmi Hatósággal közösen erre vonatkozó etikaikódex-tervezetet állított össze.

A kezdeményezés azok után született meg, hogy érvénybe lépett az iskolák büféinek kínálatát szabályzó törvény. Csibi hangsúlyozta, mielőbb gyakorlatba kell ültetni az etikai kódex előírásait, mert a gyorsételeket az iskolákból kitiltó törvény


kétértelmű és értelmezhető.


„Az etikai kódex amellett, hogy a 12 éven aluli gyerekeket próbálja megóvni bizonyos reklámok félrevezető sugallatától, a törvényt érintő fontos tisztázásokat is magába foglal” – áll Csibi múlt heti sajtóközleményében.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjára is felkerült etikai kódex-tervezet létjogosultságát a súlyfölöslegben szenvedők statisztikai adatai igazolják: az EU területén mintegy 22 millió túlsúlyos gyerek él, ebből 5 millió kóros elhízásban szenved.

A tervezet indoklásában a kezdeményezők arra hívják fel a figyelmet, hogy az európai közösség polgárai körében egyre terjedő jelenségnek számít a túlsúlyosság. Ennek különböző okai vannak: a polgárok nagy része a szükségesnél jóval több kalóriát fogyaszt, ellenben egyre kevesebb fizikai tevékenységet végez.


Mind az élelmiszerek általános reklámozására, mind a gyerekeket megcélzó reklámokra figyelő tervezet értelmében az élelmiszereket a valóságnak megfelelően, a fogyasztó


megtévesztését kiküszöbölve

lehet csak reklámozni. Továbbá a reklámokat az ország, valamint az európai közösség erre vonatkozó törvényeinek tiszteletben tartásával, illetve a helyi hatóságok erre vonatkozó határozatainak figyelembe vételével, a közösség etikai előírásainak szellemében lehet majd elkészíteni és forgalmazni.

Az etikai kódex-tervezet egyik fő előírása, hogy a reklámoknak nem szabad aláásnia a szülői tekintélyt, hiszen az ő irányításuk kell a mérvadó legyen a gyerek döntéshozatalakor. Továbbá a reklámoknak nem szabad a gyerekeket arra bátorítaniuk, hogy kiköveteljék szüleiktől valamely termék megvásárlását.


Az etikai kódex magába foglal egy táplálkozási kritériumrendszert is: azok a termékek, amelyek nem tesznek eleget ennek a kritériumrendszernek, nem reklámozhatók egyetlen olyan médiumon keresztül sem, amely közönségének


felét gyerekek teszik ki.

A rendelkezés a gyerekeket célzó írott sajtóra, vagy a nekik szánt rovatokra is vonatkozik.

Továbbá csak olyan élelmiszeripari cégek logói tüntethetők fel sportesemények, vagy bármely más gyerekeket érintő események szponzoraiként, amelyek termékei eleget tesznek az etikai kódexben szereplő táplálkozási kritériumrendszernek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS