2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyházi pedofil-botrány Amerikában

Kristóf Lóránd (Toronto) 2002. május 10. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Hónapok óta küszködik az amerikai katolikus egyház: próbál magához térni azon csapás hatása alól, amelyet #b#pedofil papjai#/b# mértek reá. Habár a legtöbb vád a bostoni főegyházmegye papjai ellen irányul, ahol a legtöbb eset történt, a jelenség országszerte elterjedt.
A kritikák célpontja Bernard Law bostoni bíboros, akit azzal vádolnak, hogy fedezte a pedofília-eseteket. A bíboros szerdán bíróság előtt válaszolt a hatóság kérdéseire, miután 86 személy eljárást indított ellene. Az egyházi vezetőt azzal vádolják, hogy fedezni próbálta John Geoghan gyermekeken elkövetett erőszak vádjával elítélt pap ügyét, habár tudatában volt bűnösségének. Bernard Law biboros 1984-ben áthelyeztette Geoghamot egy új plébániához, és így lehetővé tette, hogy a tisztelendő ismét gyerekek közelébe jusson és -- amint később bebizonyosodott -- nemi erőszakot kövessen el rajtuk.

John Geoghan 130 gyerek molesztálásának vádjával került a bíróság elé. A lelkészt januárban itélték el. A számos pedofíliával vádolt pap esete válságot idézett elő az amerikai katolikus egyház működésében -- egyedül a bostoni egyházmegye papjai ellen több mint 400 esetben emeltek vádat.

Az eseteken nemcsak a katolikus, hanem a másvallású amerikai polgárok is felháborodtak. Az egyházmegye ráadásul anyagi nehézségekkel is küszködik, miert a támogatók megtagadták hozzájárulásukat a főegyházmegye tevékenységeihez. A katolikus egyház Bostonban amúgy számos intézményt működtet, többek között óvodákat.A Szentszék válasza

A Vatikán nem maradt közömbös a botránnyal szemben. II. János Pál pápa megbeszélésre idézte az amerikai püspököket Rómába 2002 április 23 és 24 között. A látogatás után a Szentszék nyilatkozatot adott közre, amelyben a Római Katolikus Egyház szolidaritást vállal a nemi erőszakok áldozataival, ugyanakkor elítéli a pedofíliában vétkes papokat és kizárja őket az egyházból. A pápa kijelentette, hogy a papságban nincs helye azoknak, akik a fiatalokat bántalmazzák.A dokumentum azt is kimondja, hogy sürgősen el kell látogatni a lelkészképzőkbe és megvizsgálni a növendékekben az egyház, a morális értékek es a papi hivatás iránti elkötelezettséget. Elégedetlenek voltak viszont ezzel az állásponttal mindazok, akiket zaklatás ért, ők azt kifogásolták, hogy a katolikus egyház nem a "nulla tolerancia" elvének tükrében foglalt állást a kihágásokról. A "nulla tolerancia" elve szerint már az első kihágás megtörténte után kizárnák az egyházból a pedofília vétkét elkövető papot

Habár a radikális lépések előírása hiányzik a nyilatkozatból, az amerikai katolikus bíborosok kijelentették, júniusra tervezett találkozójukon megegyeznek majd, hogyan fognak eljárni a vétkesnek találtattott papok ellen, és megvitatják a "nulla tolerancia" elvét is. A botránynak azonban még korántsincs vége. A múlt héten tartóztatták le Paul Shanley nyugdíjas lelkészt, akit egy 6 éves gyermeken elkövetett ismételt nemi erőszakkal vádolnak. Shanleyt a most 24 éves áldozat jelentette fel.


Pedofília az egyházban: nemzetközi jelenség?

Egyházi pedofília-esetekre azonban nem csak az Egyesült Államokban derül fény. Írországban több mint 20 papot, testvért és nővért ítéltek el gyermekrontás vádjával. Ausztriában a katolikus egyház elismerte, hogy a Hans Hermann Groer érsek elleni vádak nagymértékben igazak. Franciaországban bűnösnek találták Pierre Pican bíborost, mert fedezett egy gyermekrontási esetet. Nagy-Britanniában a walesi érsek lemodott, miután kritizálták azt a módszert, amellyel az egyházi szexbotrányokat kezelte.

Lengyelországban egy püspököt szemináriumi növendékeken elkövetett szexuális erőszakkal vádolnak. Mexikóban az a krititika éri az ottani katolikus egyházat, hogy a feltételezések szerint pénzt adott a papi pedofília áldozataink azért, hogy ügyük lehetőleg ne kerüljon nyilvánosság elé. Brazíliában, a világ legnépesebb katolikus lakosságú országában az egyház elismerte, hogy intézményök szintén küszködik a pedofília problémájával. Ausztráliában az egyház bocsánatot kért a gyerekeken elkövetett nemi erőszak miatt. Dél-Amerikában egy tucat pap ellen emeltek a fentiekhez hasonló vádat. Mindezt a katolikus egyház elismerte, hozzátéve, az esetek a múltban történtek.

De a legtöbb eset az Egyesült Államokban történt meg, így ott a botrány soha nem tapasztalt mértékű. Eddig 120 amerikai pap mondott le gyermekrontási ügyek miatt, köztük volt az egyik floridai püspök. Felmérések szerint a Amerikai Katolikus Egyház papjainak csak egy-két százaléka felelős az összes vádért. Az 1970-es évektől mostanáig 90 lelkész követett el pedofil tetteket, ők már nem tagjai az amerikai katolikus egyháznak, és egy részük ellen polgári- és büntetőperek is indultak. De amint az egyházi elöljárók is megjegyezték: egy eset is több a megengedettnél.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS