2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Esküvőszervezés: céggel könnyebb – vagy nehezebb?

Fülöp Noémi, Kassay Réka 2008. augusztus 20. 13:55, utolsó frissítés: 12:30

Vállalják az agyalást és futkosást, kérésre biztosítanak koszorúslányt is, és naprakészek szokásokból, babonákból.Esküvőszervező céghez fordulni már nem a gazdagok kiváltsága: egyre több pár bízza rájuk a szervezés egyes részeit vagy a teljes folyamatot. Elvileg azért, hogy megkönnyítse a dolgát - ám előfordulhat, hogy éppen az ellenkezőjét éri el. Megkérdeztük mindkét felet.


Fülöp Kinga Laura, egy marosvásárhelyi esküvőszervező cég képviselője:


A párok 90 százaléka úgy jön hozzánk, hogy az étterem és az időpont már le van egyeztetve. Az, hogy a teljes szervezést egy cégre bizzák, még nem annyira gyakori, de már kezd elterjedni nálunk is. Abban az esetben, ha egy pár hozzánk fordul attól a perctől kezdve, hogy eldöntötték, össze akarnak házasodni, az első lépés a vendégek számának megállapítása. Ettől nagyon sok minden függ.


Ha ez megvan, akkor jöhet az étterem lefoglalása, illetve sátor bérlése, ha szabadtéri esküvőről van szó, a fotóssal/filmessel való egyeztetés, a díszítő céggel való egyeztetés, a gyűrűk, a virágok, a ruha kiválasztása, a torta, a lelkésszel való egyeztetés, az orvosi vizsgálat, a szállítás megszervezése.

Ezeket mind mi tartjuk kézben, különböző partnercégekkel (díszítők, fotó-videó stúdiók, divatszalonok) állunk kapcsolatban, de soha nem teszünk rá az általuk kért árra. Mi kapunk tőlük bizonyos százalékot, ebből él egy esküvőszervező cég, de ha valaki direkt a partnercéghez fordul, akkor is ugyanazt az árat fizeti a szolgáltatásukért.

Mennyi idő alatt szerveznek meg egy esküvőt, mik a végletek?


Erdélyben általában már egy évre előre le vannak foglalva az éttermek, legalábbis ha valaki maga akarja kiválasztani a helyet, és nem akar arra hagyatkozni, ami utolsó percben még szabad. De most már egyre gyakoribbak a magánpartik is, 100 fő alattitól 1000 fő fölötti létszámig lehet sátrakat bérelni, ebben az esetben nincs olyan szoros időbeli megkötés.


A kötelező feltétel az, hogy 10 nappal az esküvő előtt be kell jelentkezni az anyakönyvvezetőnél, tehát ez mondható a legrövidebb esküvőszervezési határidőnek. A leghosszabb pedig két év is lehet, ha valaki annyira biztos magában.

Mennyire fektetnek hangsúlyt az esküvői szokásokra, babonákra?

Az esküvők tele vannak mindenféle hagyományokkal, amelyek a népi hiedelmekből erednek, illetve a keleti kultúrákból - én eléggé szakértő vagyok feng shui terén, úgyhogy alaposan ismerem ezeket az esküvői babonákat. Például az fontos, hogy a menyasszony ne engedje, hogy a vőlegény meglássa a ruháját, mielőtt az oltár elé lép.

Vannak bizonyos virágok is, amelyek nem hoznak szerencsét, például a kála - sokan figyelnek arra, hogy ne legyen kála a menyasszonyi csokorban vagy az asztalon. Ez a babona is a népi hiedelmekben gyökerezik. A keleti kultúrákban a fehér a gyász színe, ezért nagyon sok menyasszony inkább krémszínű ruhát választ. A szerencsét hozó szín a bíborvörös és az arany.

A hiedelmek közé tartozik még, hogy az eső szerencsét hoz az esküvő napján: így ha szép idő van, akkor jó, de ha esik, az sem baj.

Ismerik a kliensek ezeket a babonákat?

Úgy hatvan százalékban ismerik, általában a menyasszonyok hajlamosabbak arra, hogy figyelembe vegyék ezeket a dolgokat. Vannak újabbak is, melyek kevésbé ismertek. Például most már kezd elterjedni az, hogy a menyasszonyi csokor eldobásához hasonlóan a vőlegény a menyasszony harisnyakötőjét dobja el, és a férfiak közül az fog leghamarabb megnősülni, aki elkapja. És az is új, hogy a templomból kimenet a menyasszony el kell akassza a vőlegényt.


Persze, hogy egy pár milyen szokásokat ismer az esküvővel kapcsolatban, attól is függ, hogy milyen nemzetiségű - a román pároknál más szokások vannak. Náluk a reggeltől másnap reggelig tartó szertartás jellemző, pontos sorrendben történő különféle szertartásokkal. A magyarok szokásai egyszerűbbek, ott inkább arra tevődik a hangsúly, ami a jövőjükre is kihatással lehet: például, hogy kerüljék a balszerencsét hozó dolgokat.

Van olyan kliens, akit mindez nem érdekel?

Igen, nemrég egy olyan pár volt a kliensünk, aki azt mondta, hogy neki semmi ilyen hagyomány nem fontos, csak ők érezzék jól magukat, és történjen minden zökkenőmentesen. De az ellenkezőjére is van példa: van, aki a végletekig betart mindent a babonák elhárításáért, már annyira, hogy azt kívánja, bár esne az eső az esküvője napján.

Mi volt a legkülönösebb kívánság a szervezéssel kapcsolatban?

Többen is kérték azt, ami eleinte számunkra is meglepő volt, hogy a menyasszonylopás legyen előre megszervezve. Igaz, ez kissé eltér a hagyományoktól, de főleg nagyobb létszámú esküvőn általában kis feszültség van a levegőben, ameddig a menyasszonyt el nem lopják. Ezért sokan szeretnék, ha emiatt sem kellene aggódniuk.
A kliensek között azonban akad olyan is, akinek ez túl soknak tűnik.

"Megkérdeztek, hogy ismerem-e az összes esküvői babonát, mert ha nem, ők még szívesen mondanak nekem egy párat" - mesélte egy névtelenül nyilatkozó menyasszony. És már sorolták is: gyöngyöt nem szabad viselni az esküvőn, mert az a könny szimbóluma, viszont legyen a menyasszonyon valami kék, valami kölcsönkért, valami régi és valami új. Amikor a tortát vágják fel, nem mindegy, kinek a keze van felül, mert az lesz az úr a háznál, és így tovább.

"De a leginkább meglepő az volt, hogy ha az esküvő napján esik, az szerencsét és gazdagságot hoz az ifjú párnak. Állítólag a feng shui szerint így van" - tette hozzá. Ugyancsak a szervező cég javasolta, hogy az esküvő előtt csináltasson próbasminket és próbafrizurát, amihez természetesen kozmetikust és fodrászt is tudtak ajánlani.

A vendéglő, zene, autóbérlés mellett még a koszorúslányok beszervezését is vállalják egyes cégek. "Hoznak kicsit-nagyot, szőkét-barnát, amilyent akarsz - magyarázta. - Egy kicsit túllőnek a célon szerintem, de biztosan akad, aki ezt is igénybe veszi. Én elképzeltem magam 1,80 cm magas, plusz kiló nélküli, tökéletesen sminkelt, tökéletes bőrű, hajú babákkal körülvéve a saját esküvőmön, és rájöttem, hogy bőgve futamodnék meg onnan."

Persze akad olyan cég is, ahol külön kérés nélkül mindezek a részletek fel sem merülnek. Egy-egy megbeszélés azonban így is két-három óráig tart, és még ezek után sem biztos, hogy piros-fehér helyett nem vörös-fehérben tervezik meg a terem díszítését - mondta el a menyasszony. Csak a terem kidíszítése egyébként legalább 100-120 lejbe kerül, és csak ezután következik az összes többi.


Balázs Erzsébet, egy szászrégeni díszítő cég és fotó-videóstúdió képviselője:

Nálunk nem annyira jellemző, hogy a teljes szervezést rábíznák egy cégre, mi csak díszítéssel, illetve a fotó-videóanyagok elkészítésével foglalkozunk.


Általában ugyanazt kérik a párok, a bejáratok és a háttér kidíszítését, az ifjú pár asztalának kiemelését, lehetnek például boltívek, vagy oszlopocskák a díszítésben, és szokott lenni jumbo-balon is, melyet az első táncnál kilyukasztanak és konfetti meg virágok szóródnak szét belőle.Mi volt a legolcsóbb és a legdrágább díszítés?


A legolcsóbb díszítés 400 lejbe került, a legdrágábbat pedig 13000 lejért készítettük.

Mi tartozik a fotós-videós szolgáltatások közé?

A teljes esemény ledokumentálása, de ezen kívül az a divat is él, hogy a pár elmegy egy helyre, például egy parkba és beállított fotók készülnek róluk meg a násznépről. A legegyedibb kérés az volt, hogy egy kis videoklipet készítsünk a párról, melyet a tortabontásnál levetítettünk.

Olcsó menünek híg a leve

A menyasszonytól megtudtuk, a ruhabérlés 300 lejnél kezdődik, és legalább öt-hat hónappal az esküvő előtt le kell foglalni. Érdemes többször is visszamenni próbálni, ellenkező esetben megtörténhet, hogy teljesen más szoknyát talál a menyasszony a felsőrész alatt, mint amikor kiválasztotta a modellt. Ilyenkor persze mindenki a vállát vonogatja, és azt állítják: ez a két darab mindig is összetartozott.

Jóelőre kell gondolkodnia annak is, aki nem szeretné 23-24 órakor befejezni a mulatságot, az önkormányzati szabályozások miatt ugyanis a városok területén lévő vendéglőknek ennél később tilos nyitva tartani. A városszéli vagy vidéki éttermek viszont, ahol hajnalig lehet bulizni, már egy-másfél évvel korábban elkelnek.

Hasonlóan széles a skála a meghívók esetében: 80 banitól mintegy 5 lejig. A zenészek minimum 500 euróért vállalnak el egy-egy esküvőt, de az összeg akár 2000 euróig is felmehet. Aki úgy dönt, hogy megelégszik gépzenével, akár feléből is megúszhatja. Egyes vendéglőkben a zene benne foglaltatik a menü árában, a terembérrel együtt.

Menüt lehet rendelni személyenként 90 lejért is, ám hogyha az ember azt szeretné, hogy a vendégei jóllakjanak, legalább 150 lejt rá kell szánnia. És csak ezután jönnek az extrák, például a csokiszökőkút, amit egyik cég 100, a másik 400 lejért kínál. "Rádásul ugyanarról a szökőkútról van szó, ugyanis csak egy van az egész városban, és az egyik cég a másiktól bérli" - tette hozzá a menyasszony.


Petruţa Kolozsvárról szintén esküvőszervező céghez fordult.


"Egyelőre nagyon elégedettek vagyunk az ajánlatukkal. Két hét múlva lesz a nagy esemény, egy évvel ezelőtt kezdtük el szervezni. Igaz, a céggel csak januártól vettük fel a kapcsolatot, ők segítettek a vendéglő kiválasztásában is, és nagyjából az összes lépést, kezdve a fotózástól a terem kidíszítéséig, rájuk bíztuk.

Voltak olyan dolgok, amiben a cég javaslatait követtük, mert mi nem vagyunk olyan jártasak ezekben a dolgokban, mint ők. De a díszítésben, ruhában bő volt a választék szerintem, úgyhogy mindig találtunk olyant, ami tetszett. Eddig elégedettek vagyunk, de lássuk, hogy mi lesz a nagy napon."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS