2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csökkenhet a Föld népessége

összeállította:Sipos Géza 2001. augusztus 06. 15:23, utolsó frissítés: 15:23

A világ népessége 2070-ben elérheti 9 milliárd fős maximumát. Az ENSZ pesszimista népességnövekedési előrejelzése lehetséges, hogy tévesnek bizonyul.A múlt század népességrobbanása miatt sokan csodálkozni kezdtek, vajon a Föld képes lesz-e egyáltalán eltartani az állandóan növekvő emberi tömeget. A Nature-ben nemrég megjelent tanulmány arra következtet, lehetséges, erre nem is lesz szükség. A világ népességének növekedése 2070 táján elérheti maximumát, és azután csökkenni kezdhet az emberiség összlétszáma.

A modell szerint 85%-os esély van arra, hogy a népességnövekedés megáll 2100 előtt. Az elmélet nem egyetlen előrejelzést ad, hanem több (eltérő valószínűséggel bekövetkező), lehetséges jövőt vázol. A lényeg: a Föld népessége a jelenlegi 6 milliárdról körülbelül 9 milliárdra nőne 2070-re, majd 2100-ra 8,4 milliárdra csökkenne. Az utóbbi szám egymilliárddal kevesebb, mint amennyit az ENSZ jelez a 21. század végére.

Ez a kilátás valószínűleg örömet okoz mindazoknak, akik az élelmiszerkészletek és az emberi tevékenység környezetkárosító hatásai miatt aggódnak -- mondja Wolfgang Lutz, az ausztriai Alkalmazott Kutatások Nemzetközi Intézete (IASA) szakértője, a kutatás vezetője. Wolfgang Lutz modellje egy folyamatosan elöregedő társadalom képét mutatja be.

Az Egyesült Nemzetek előrejelzése azzal számol, a születések száma a "helyettesítő szinten" stabilizálódik, azaz minden anyának átlagosan két gyermeke lesz. Viszont sok, fogyó népességű országban a születések száma mélyen e szint alá esett, mondja Lutz professzor. "Mi úgy feltételeztük, ahogy modernizálódik egy társadalom, a születések száma csökken, így átlagosan 1,5-2 gyermek jut egy anyára."

Lutz kutatócsoportjának modellje szerint hatalmas átrendeződés várható a népesség eloszlásában. 2100-re az emberiség 6%-a él majd Európában (jelenleg 10%). Afrikában viszont a jelenlegi 13%-hoz képest a népesség 22%-a fog élni. "A világ egyre kevésbé fehér, európai és észak-amerikai" -- ért egyet Wolfgang Lutz előrejelzésével John Bongaarts, a New York-i jótékonysági szervezet, a Népességtanács egyik szakértője. "A déli országok szava egyre nagyobb súllyal fog esni a latba, ahogy az emberiség egyre nagyobb részét képviselik."

A modell egy őszülő társadalmat jelez, ahogy egyre csökken a születések száma és az életkilátások egyre pozitívabbak. 2100-re a 60 év fölöttiek aránya a jelenlegi 10%-ról 34%-ra emelkedik az előrejelzés szerint. Az ily módon idősödő társadalomra kihívás lesz gondot viselni, mondja Nico Keilman, az Oslói Egyetem demográfusa. "Kína már jelenleg is hatalmas nyugdíjproblémával néz szembe" -- jelentette ki. De sok társadalom esetében, még az elöregedés bekövetkezte előtt bekövetkezhet az az állapot, melyet Lutz "a lehetőségek ablakának" nevez. Ebben a demográfiai állapotban az idősek és a fiatalok létszáma viszonylag alacsony. Ebben az időszakban az országok gazdasága ugrásszerűen fejlődhet, mert sok nő vállal munkát és emellett kevés gyermeket nevel.

"Egyesek szerint az ázsiai kis tigrisek, Dél-Korea, Szingapúr és Thaiföld gazdasági fellendülését ez a szerencsés demográfiai helyzet okozta" -- mondja Lutz, hozzátéve, Európában már rég leáldozott ennek a korszaknak.

"Kockázatos lehet túl nagy téttel fogadni arra, mi történik 100 év múlva" -- figyelmeztet Bongaarts. "A Lutz-féle modell előrejelzése nagyon valószínű, de a jövő meglehetősen bizonytalan" -- mondja a szakértő. Lutz kutatócsoportjának modellje úgy próbálja kezelni ezt a bizonytalanságot, hogy 2000 különböző szimulációt vesz figyelembe a halálozási és születési ráták számolásakor, és figyelembe veszi az eredmények megoszlását is. Ez a fajta előrejelzés viszont értéktelen a politikacsinálók szemében -- mondja Keilman -- mert lehetséges (eltérő valószínűséggel bekövetkező) jövőképeket mutat fel számukra.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS