2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szappanoperák erőszakot szülnek

László Balázs (MTI) 2002. május 01. 13:26, utolsó frissítés: 13:26

Egy felmérés szerint nem a nyomasztó riportokat bemutató tévéhíradók, hanem a vetélkedők és szappanoperák keltenek bizonytalanságot és fenyegetettség-érzetet a tévénézőkben. E műsorok valószínűleg az agresszív hajlamot is erősítik --
-- -- erre a meglepő következtetésre jutottak a brüsszeli egyetem szociológusai. A belga kutatók három jellemzőt figyelembe véve vizsgálták a tévénézés hatását: a képernyő előtt töltött idő, a nézett programok és a választott csatornák alapján. Úgy találták, hogy a televíziózás e három jellemzőjének külön külön is vannak lelki hatásai, de ezek végül egymást is erősítik.

"A negatív hatás nemcsak abból ered, hogy huzamosan nézik a dobozt," mondta megfigyeléseikről Marc Hooghe, a kutatás vezetője. Ezt a hatást erősíti a szórakoztató műsorok magas aránya és a kereskedelmi csatornák választása. A televízió élvezete a jelek szerint fokozza az individualista beállítottságot, a bizonytalanság és fenyegetettség érzését, az etnocentrizmust és a politikai tehetetlenség érzetét gerjeszti.

Oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni, de az összefüggés kétségtelenül megvan.
Marc Hooghe szerint magukat a kutatókat is meglepte, hogy egyáltalán nem a híradók és más információs műsorok keltik a biztonság hiányának érzetét a nézőkben. Annál erősebb az összefüggés az ilyen érzetek és a szórakoztató műsorok között.Hogy miként váltanak ki a folytatásos szappanoperák és a vetélkedők ilyen érzelmeket, az még nem világos. "Talán arra lehet gondolni -- kockáztatta meg a brüsszeli szociológus -- "hogy az órákon át való belemerülés az ilyen programokba egyfajta elfordulás a külvilágtól.A televízióhoz ragadó néző a külvilágot egyre inkább idegen, fenyegető közegként érzékeli, amit lehetőleg kerülni kell."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS