2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem költözik Bukarestbe a Félsziget

Fülöp Noémi 2008. július 28. 17:07, utolsó frissítés: 16:34

Negyvenezer jegyet adtak el az idei rendezvényen – ám megtörténhet, hogy ez volt az utolsó marosvásárhelyi Félsziget.
A Félszigetről kifelé tartó összes autó ingyenes kerékmosásban részesült vasárnap reggel, hogy legalább Marosvásárhely utcáira ne jusson a fesztivál helyszínén összegyűlt sárból. Amit egyébként Péterfy Bori megéljenzett koncertje első perceiben, és valószínűleg nem akadt a résztvevők között egy sem, aki ne emlegette volna legalább egyszer valamilyen kontextusban az azelőtti négy napban.


Beleértve Gerendai Károlyt, a Sziget fesztivál igazgatóját és Szepessy Szabolcs fesztiváligazgatót is, rendezvényzáró sajtótájékoztatójukon, szombaton. Az ő szövegkörnyezetükben az eső és a sár volt az, amelynek ellenére


a Félszigetet mégis sikeresnek ítélték.

A tervezett ötvenezer helyett ugyan csak negyvenezer személy váltott heti- és napijegyet a fesztiválra, ám a koncertek közül egy sem maradt el, nagyobb időbeni csúszások nem voltak, ahogy komolyabb gondok sem bármilyen más téren – indokolták a derűlátást. Ami a nyereség-veszteség kérdését illeti, egyelőre nem tudtak rá felelni: jó néhány támogatótól ugyanis még nem kaptak választ.Félsziget extra >>


A negyvenezerből néhány ezren megfordultak a MIÉRT-sátorban, ahol a második naptól kezdődően moccanni is alig lehetett: főleg éjszakánként, amikor ez volt a hivatalos programon kívüli bulik egyik fő helyszíne. De nehéz volt helyet kapni a szomszédos Netsiesta sátorban is, ahol a közel harminc számítógépnél mintegy 2500 netező fordult meg.

És valószínűleg ünnepeltek vasárnap a bungee jumping-daru üzemeltetői is: a borsos árak ellenére (70 lejbe került egy ugrás) potyogtak az emberek a kabinból, akár szilva a fáról.


Kovács Péter is leugrott –

az RMDSZ ügyvezető alelnöke sértetlenül megúszta. De felfigyeltek rájuk a Beatsteaks együttes tagjai is, akik kijelentették koncert közben: csak akkor kezdenek bele a következő számba, ha leugrik az éppen soros jelentkező a kabinból. Az ismeretlen bungee jumpingozót ezek után az egész közönség angolul bátorította, egészen addig, amíg tényleg nekirugaszkodott.

Jövőre viszont megtörténhet, hogy nem nyílik majd ilyen jó rálátás a nagyszínpadról a darura – abban az esetben, hogyha az egész Félsziget elköltözik. A szervezők a sajtóból értesültek a marosvásárhelyi önkormányzat azon szándékáról, miszerint beépítené a jelenleg helyszínül szolgáló területet. Gerendai közölte, pontosabbat egyelőre nem mondhatnak, ám tárgyalásokat kezdeményeznek a város vezetőivel az ügyben.

Hozzáfűzte, eközben tárgyalásokat folytatnak egy lehetséges bukaresti és kolozsvári fesztiválhelyszínről is. Ám maga a Félsziget semmiképpen nem költözik Bukarestbe, a fővárosban egy


párhuzamosan zajló fesztivál


megszervezésének lehetősége merült fel. Számos fellépő, főleg a Magyarországnál távolabbról érkezők esetében ugyanis gondot okozott, hogy Marosvásárhely még repülővel is nehezen megközelíthető a járatok ritkasága miatt.

Gerendai beszámolt arról: ezért esett többek között a Prodigy fellépése, akiket végső megoldásként magánrepülővel szállítottak volna a helyszínre – ám egy kisebb gép nem bírta volna el a banda több tonnás felszerelését.


Ezt a gondot csak részben orvosolná a kolozsvári reptér nagyobb mérete, ám igazából az jelentene megoldást, ha az együttesek először Bukarestben, majd a Félsziget helyszínéül szolgáló erdélyi városban lépnének fel, magyarázta a Sziget igazgatója.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS