2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helyzetjelentés a magyar tengerről

Fülöp Noémi 2008. július 16. 17:24, utolsó frissítés: 16:11

A déli parton buli van, az északin nyugalom és kultúra. A Balatonra megpróbálják visszacsalogatni a külföldi turistákat. [fotóriport]
Péntek déltől zsúfolásig megtelik a Budapestről délnyugati irányba vezető autópálya: boldog-boldogtalan a Balatonra igyekszik. A gyerekesek a déli part felé kanyarodnak, itt ingyenes a strand és sekély a víz.
A hangulat távolról a román tengerpartra emlékeztet – csak manele nélkül, sokkal kevesebb kosszal és sokkal több virággal. A parthoz közeli üdülőtelepülések sétányain vendéglő vendéglőt ér, a partot kántáló lángos- és kukoricaárusok róják reggeltől estig.


A nyári koncertfelhozatal is a déli parton erősebb – a Balaton bulifővárosaként emlegetett Siófokon például hetente fellép egy-egy magyarországi sztár vagy együttes.
Az északi part viszont mintha nem is ugyanahhoz a tóhoz tartozna: erdős dombok között nádtetős házak és híres szőlősök – a leghíresebbjét még tábla sem jelzi, a beavatottak úgyis tudják az utat.


Itt a kevésbé pörgős kulturális- és hagyományőrző rendezvényeké a terep. Bár továbbra is több a Zimmer Frei, mint a Szoba kiadó vagy Room to let felirat, külföldi hangot sokkal kevesebbet hallani a Balatonnál, mint Budapesten.
A tó egykor a kettéosztott Németország két oldalán élő családok találkozóhelye volt, ám a kilencvenes évektől folyamatosan csökkent a külföldi turisták száma. Ez elsősorban a víz, illetve a vendéglátóipari szolgáltatások minőségingadozásának volt betudható.
A Balaton környékét jelenleg alapos ráncfelvarrásnak vetik alá. A brosúrák például a vitorlázás, halászat, lovaglás, wellness-szállodák vagy gyógyfürdők mellett a tavat körülölelő, aszfaltozott bicikliutat is kínálgatják a kikapcsolódási lehetőségek sorában.
A víz mennyiségére, tisztaságára néhány éve gondosan ügyelnek, idén még a National Geographic szerint is a hatvanas évekhez hasonlóan kiváló minőségű a Balaton vize.

A vendéglátóipar színvonalán viszont akad még fejlesztenivaló – egyelőre a négy-öt csillagos szállodák és a hasonló árkategóriájú vendéglők kínálnak mindenütt megbízható minőséget.A ráncfelvarrás pedig többek között arról is szól, hogy gondosan ügyelnek a csendre – a szívkórházáról nevezetes Balatonfüreden ugyanúgy, mint a Balaton Sound fesztiválon, amelyet a teltház ellenére sem szándékoznak növelni.
A riportot a Magyar Turizmus Zrt. támogatta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS