2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vasutasok Parkja: a lepukkantság bája

Fülöp Noémi 2008. július 08. 16:36, utolsó frissítés: 15:28

A betonrengeteg közepén megbúvó parkban egykor gyerekváros működött, kisvasút zakatolt, de mára a sínek lassan eltűnnek a burjánzó gaz alatt. #b#[fotóriport]#/b#
A Mărăşti betondzsungelének közepén, a Vágóhíd tér és a Szamos partja között kerítés rejt egy méretes, lepukkantságában is szép zöldövezetet. A Vasutasok Parkja nem szerepel a Wikipédián (a Wikimapián viszont igen), és a városatyáknak is csak négyévente, kampány idején jut eszébe.
A Vasutasok Parkja 1989 óta a román vasúttársaság, a CFR tulajdona. A rendszerváltás után közel egy évtizedig zárva állt, 2004 karácsonyára viszont a polgármesteri hivatal és a CFR költségén helyrepofozták, és megjavították a kisvasutat is. Ez utóbbi nem is volt olyan egyszerű feladat, lévén hogy a kocsikba roma családok költöztek.


Ám a vonatocska 2005 telén zakatolt végig utoljára a síneken, azóta nyoma veszett – a kapus szerint egy szép napon szétszedték, felpakolták néhány teherautóra, és elszállították Ausztriába. Gyanítható, nem ócskavas, hanem múzeumi tárgy lett belőle.


A terület 2006-ban Pászkány Árpád, a kolozsvári CFR focicsapat tulajdonosának kezébe került, aki azonban nem a parkot hozta volna rendbe, hanem focipályákat építtetett volna a zöldövezet helyén. A Gardianul napilap szerint a vasúttársaság és a CFR Ecomax Fotballklub közötti szerződés megkötésében Constantin Dascalu, az akkori közlekedési államtitkár volt a ludas, aki egyúttal a CFR működését is irányította.


Bekavart azonban egy 2007-es sürgősségi kormányrendelet, amely a bukaresti Bordei park beépítési tervei nyomán kirobbant felháborodás következtében született. Ennek értelmében tilos megváltoztatni a zöldövezetek rendeltetését – így a Vasutasok Parkjára vonatkozó szerződést is felbontották.


A park tehát – legalábbis egyelőre – megmenekült. A CFR azonban anyagiak hiányában csupán a legszükségesebb fenntartási munkálatokat végzi el. A füvet egyszer biztosan lenyírták a nyáron, a padokat megjavították és lefestették, és szemétből is aránylag kevés van.


Ám a villanykörték cseréjére, a sétányok kavicsozására-kövezésére, vagy a kis medence feltöltésére nem futotta. A parkot őrző kapus az unatkozó, magányos emberek mesélő kedvével mutatja meg a rács mögött az idomított farkaskutyát, amelynek említése is elég a hajléktalanok elkergetésére.
De arról is tud, hogy az egyik keverék szukának nyolc kölyke született. Amikor pedig a bejáratnál heverő csíkos jószágot kezdem fotózni, hozzáteszi: ez csöves (boschetar), itt csavarog a környéken.
A kisvonat egykori állomásán néhány tinédzser maroknyi kütyüből kiszűrődő hiphoppal múlatja az időt, az egyik padon néni napozik, hátrébb pedig a park törzsvendége, egy tolószékes férfi levegőzik. Az aszfaltozott sportpályákon vagy a füvön gyakran gyűl össze csapatnyi gyerek egy focimeccsre.


Mindez csak azt bizonyítja, a Mărăşti negyed lakói nem feledkeztek el a Vasutasok Parkjáról, amelynek rendbehozása egyébként Emil Boc polgármester idei kampányígéretei között is szerepelt.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS