2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teszteltük a Dacia Sanderót

Tóth Árpád, Erdély FM 2008. július 04. 15:23, utolsó frissítés: 14:42

Utálták a kapitalistákat, de mégis jól jött a komcsiknak a Dacia alapjául szolgáló Renault-licensz. Azóta már a Sanderónál tartanak. Minősége kétes.1966-ban az akkori országvezetés kitalálta, hogy a román nép is képes autót gyártani, és kutya kötelessége, hogy gyártson is. Erre aztán gyorsan megvásároltak egy kapitalista licenszet, mégpedig a Renault-t.

Ez természetesen nem azt jelentette, hogy a népköztársaság vezetői békülni akarnak a kapitalista disznókkal, csupán csak azért folyamodtak licensz vásárláshoz, mert így megspórolták a tervezés és kivitelezés közti időt, ami sok-sok lejmegtakarítást hozott az államnak.

Maradt tehát pénz az autógyár felépítésére. Mindössze másfél év alatt fel is épült, Pitestien. Már csak nevet kellett választani. Végül azért lett Dacia, mert ez a legrégibb nevek egyike a román nyelvben, és ezzel a múlt előtt lehet tisztelegni.


1968-ban aztán meg is született az első Dacia 1100-as, ami teljesen úgy nézett ki, mint a 8-as Renault.

Ebből a típusból gyártottak néhány 1100 S-t is, de ez limitált széria volt, csupán a rendőrség és a rali-versenyzők kaphattak ilyent.Aztán '69-ben megérkezett az első 1300-as Dacia, '78-ig Renault motorral gyártották. Ekkor járt le ugyanis a licensz. Ezután már csak román alkatrészekkel készültek a Daciák. Néhány egészen különleges modell is született az 1300-asokból, a lux és a superlux, de ezeket csupán a kommunista párt tagjai kaphatták meg.

'73-ra készült el az első Dacia mentőautó, no meg az első kombi is, aztán 75-ben az első Pick Up, vagyis a "papucsdácia".


1979-ben gördült ki a gyárból a híres 1310-es modell, amit pontosan húsz évig gyártottak nagyjából ugyanazzal a dizájnnal. Nemsokkal ezután jelent meg a Sport Dacia.

'81-ben készül el a Dacia talán legviccesebb modellje, az 5oo-as. Ezt kifejezetten városi autónak tervezték.

Aztán néhány év múlva, '85-ben megérkezett az első csapott hátú Dacia, a Hatchback, amit mindenki csak "CN bordos" Daciának nevezett. Ez volt az első modell, ami teljes egészében román tervezéssel készült.


Aztán jött az új generáció: az 1325-ös Liberta, majd '95-ben a Nova, aztán a Super Nova.

Közben még '98-ban készült egy prototípus, amit soha nem gyártottak szériában, a hétszemélyes Dacia Nova. Ebből inspirálódtak később a tervezők, amikor megalkották a Logan Mcv-t.

2004 július 21-én gurult ki a gyárból az utolsó 1310-es Dacia, és rögtön a múzeumba is került.
Ebben az évben jelent meg a Logan, nem véletlen tehát hogy száműzték a régi Dacia modellt, ugyanis kellett a hely az újnak.

Aztán Logan-ból lett a kombi, a hétszemélyes, lett a Pick-up, és abszolút újításaként a gyárnak, nemrég megjelent az új Dacia, a Sandero.


A márciusi Genfi bemutatóról már meg is érkeztek a Sanderók a boltokba, kétféle motorral felszerelve: az egyik 1.4-es 75 lóerős, benzines, a másik 1.6-os 90 lóerős, szintén benzines. A dízelre még várni kell egy évet.

Az új Dacia mindenkit kíváncsivá tett, minket is, kiváltképpen a beharangozó miatt, hiszen az a hír járja róla, hogy ez nem csak egy újabb Dacia, hanem a Sanderóval új arculata lesz a gyárnak és a termékeknek is. Így hát elmentünk Sanderot tesztelni.

Megnéztük közelről, távolról, sőt vezettük is a Sanderót. Amikor a Dacia kirendeltséghez érkeztünk, messziről úgy tűnt, hogy az alakja hasonlít a 206-os Peugeot-hoz: az eleje és a háta is kerekded.

Az autó külsőre szimpatikus darab: picit magasabb a fekvése, mint az átlag autóké, a küszöbök is magasabban helyezkednek el. Mondhatni, a Loganhoz képest nőiesebb alakúra sikeredett.

Alaposabban szemügyre véve sok hibát felfedeztünk a Sanderón. A csomagtartóban nyoma sincs a borításnak, a poggyászt pedig át kell emelni a túl magas küszöbön.

Továbbá a hegesztés pontatlan, a karosszéria lemezei között akár fél centis rések is tátonganak. Az egész kivitelezés „hamarmunkának” néz ki.

Beleülve, az első benyomás kellemetlen: a fogantyú rossz minőségű és kiáll a kocsi oldalából. Aerodinamikai szempontból igen rossz megoldás. A motortérben Renault motor húzódik meg: ezt a mindenféle újítás és extra nélküli motorszerelési technikát ezelőtt 10-15 évvel használták. Manapság az a divat, hogy mindent leborítanak, szigetelnek a motorházban.

A test-drive félelmetes élménnyel debütált: óránkénti 70 kilométeres sebességgel, egy lágyabb kanyarban


majdnem sikerült borulnunk.

Úgy éreztük, hogy ha felmegyünk 80-ra, akkor vagy kisodródunk az útról, vagy felborul a kocsi.

Hihetetlenül instabil, a motorban pedig nincs erő. Nem elég, hogy érezni lehetett, mennyire ráz a motor, a gázpedál egy adott helyzetváltozására egyáltalán nem reagált. Emellett a gyorsulás is meglehetősen nehézkes.

A Sandero belterének a kialakítása a Loganénál kellemesebb. A műszerfal kerekebb, emiatt barátságosabb, a borítása többféle, többek között gumírozott műanyagból készült. A különböző gombocskák elhelyezése is a Loganra emlékeztet.


Viszont sem az első, sem a hátsó ülésnek nincs tartása. A hátsó ülés pedig kimondottan kellemetlen: amennyiben egy nagyobb testű személy ül az első ülésen, a háta mögött ülő felnőtt már nem fér el kényelmesen.

A kormány állítható, de a pozícióját megváltoztatni testépítőhöz illő feladat: egy nő bizonyára nem boldogulna vele. Kiszálláskor is ugyanabban a kellemetlen élményben volt részünk, mint beszálláskor: a fogantyú belül is gyenge műanyagból készült, ráadásul a fröccsentés peremét sem dolgozták el a gyártók.

Hajdanán azt mondták a Daciára, hogy nem kell bele riasztó, mert kívül-belül riasztó. Ez azóta mitsem változott.

Ennyit a tesztelés élményéről. Valószínűleg azok a modellek, amik kikerültek a nemzetközi autókiállításokra és a sajtó elé, sokkal felszereltebbek és minőségibbek voltak. Ezért nem véletlen, hogy az év autóját kiválasztó zsűri tagjai elkezdtek azon gondolkodni, hogy talán a Sandero lesz a 2009-es év befutója Európában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS