2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hol érdemes csobbanni Kolozsváron?

Fülöp Noémi, Kassay Réka 2008. július 03. 09:44, utolsó frissítés: 2008. július 02. 15:57

A belépők borsosak, a víz tiszta, a mellékhelyiség viszont nem feltétlenül az a kolozsvári strandokon. A Szamos-part a kutyáké maradt.
Csak három működik idén Kolozsvár öt strandjából: a közegészségügyi hatóság ugyanis csak ezeken találta megfelelőnek a higiéniai körülményeket. “Ha nem tudják biztosítani a víz megfelelő hőmérsékletét és napi kicserélését, nem működhetnek elfogadható körülmények között” - mondta el a Cluj Online portálnak Cristina Chakirou, a hatóság képviselője.

A két évvel ezelőtti strandhelyzet >>

A Record és a városi strand így idén ki sem nyitott. Maradt a Clujana-strand (a gyártelep mellett), az Olympic (a sportcsarnoknál) és a Sun (a Grigorescu negyed végén), na meg a Szamos-part, ahol azonban nyoma sincs a beígért napozókomplexumnak.Clujana: nyomokban szocreált tartalmaz

Teljesen váratlan helyen, a bejárat felé vezető út mellől akaszt le a jegyszedő néni. Cserébe nagyon kedves. A jegy ára itt a legborsosabb a városban: 12 lej, és még a 14 éven aluliak is csak elhanyagolható, 2 lejes kedvezményben részesülnek. Ennek ellenére hétköznap délután sem üres a jókora térség.

Az öltözők és a vécé tiszta – egyetlen lerobbant részletet sem sikerül felfedezni, de a fényűzés leghalványabb jelét sem. Állítólag (a Ziua de Cluj szerint) értékmegőrző is van, ám nem sikerül megtalálni.

A nagy medence mellett cuccos tusolók sorakoznak, a víz annak rendje és módja szerint tiszta és kék, ám a Beugrálni tilos! tábla szemmel láthatóan csak az árnyékoló szerepét tölti be.


A víz csak nyakig ér, ennek következtében a teljes tükrét megtöltik a lébecolók – aki úszni vágyik, ide hiába jön. Az árnyék viszont (a strandok többségével ellentétben) nem hiánycikk, a nagymedencétől távolabb magas fák szolgáltatják. A véletlenül ittfelejtett, lassan múzeumi leletnek is beváló libikóka enyhe szocreál hangulatot áraszt, ami a büfé felé haladva csak erősödik.

Az árak barátságosak: csapolt sör 3 lej, üveges 3,5-től, miccs 2 lej (mustárral, kenyérrel), fagyi 2-4 lej között. A környezet viszont egy belevaló kantin hangulatát idézi. Hiába az igyekezet és a felújítás, a Clujana strand még nem vetkőzte le a szocreál patinát.


Olympic: a legtisztább víz

A Sportcsarnok melletti uszoda szabadtéri medencéje nyáron inkább a strand kategóriába sorolható, hétköznap délelőtt is alig akad szabad hely azon a kis zöld területen, ami körülveszi. Azok számára, akik kimondottan úszni akarnak, hétköznap reggel 6 és 10 között vannak kialakítva a sávok. A program naponta 19:00-ig tart, szombaton 7:00-kor, vasárnap pedig 8:00-kor kezdődik.

Aki viszont strandolni akar, annak kissé szűkösnek tűnhet a hely, a medencék mellett csak egy vékony sávon lehet közlekedni, és a zöld terület sem igazán nagy. Viszont ez a legtisztább medence Kolozsváron, ugyanis a vizet folyamatosan cserélik.

A zuhanyzók is rendben vannak, a mellékhelyiség állapota viszont kevésbé: már késő, mire észreveszem, hogy 2-3 centis vízben járok, strandpapucsban ez még nem is lenne akkora baj, de a wc-k sem tiszták, fedele egyiknek sincs, csak az ülőkére kirakott budipapír. A tartóban viszont az sem mindegyikben van, és a szappan sem folyik.


A bár asztalainál több a szabad hely, és itt árnyék is van. A csapolt sör 2,5 lej, a dobozos sörök 3,5-4 körül mozognak, akárcsak a félliteres üdítők. Ezen kívül mindenféle (főleg sós) rágnivalókat lehet még kapni, 1,5-től 6 lejig terjedő árban.

A belépő felnőtteknek 10, diákoknak, egyetemistáknak és gyerekeknek 8, a Technikai Egyetem hallgatóinak és alkalmazottainak 7 lej. Havi bérletet is lehet váltani polisoknak 80, családoknak 90 lejért (fejenként).


Sun: luxus félgőzzel

A mindenhol ismétlődő kék-sárga színkombináció jó kedvre deríti az embert, bár hétköznap délelőtt kihalt még a strand. A gyerekes családok szemmel láthatóan szívesen járnak ide – nem csoda, a kicsiknek 5, szüleiknek 10 lej a belépő.

Ezért sokkal mutatósabb öltöző és vécé jár, mint a Clujanánál. Meg egy hangulatos vendéglőcske, amely viszont már inkább közelít a belvárosi árakhoz – egy üdítő 4 lej, a sör 3,5-nél kezdődik.


Bár a buszmegállókból üvöltő InfoTrafic rádió a Clujana strandot reklámozza a város legnagyobb strandjaként, a Sun alapterületben és a medencék számában, méretében is simán lekörözi. Itt valóban nagy a nagymedence, és lévén megfelelően mély, legalább a közepén jut tér az úszni akarónak is.

Aki inkább pancsolna, választhatja a közepes medencét jó néhány gyerek társaságában. És gondoltak a nagyon aprókra is, akiknek felnőttbokáig érő kacsaúsztató készült. De a színpompás játszótér, meg a méretes vízicsúszda piros-fehér szalagok fogságában árválkodnak.


Nem sikerül rájönni, hogy miért: munkálatok vagy meghibásodás nyomát laikus szemmel nem sikerül rajtuk felfedezni. A kapuban álldogáló nénit hiába kérdezem, mikor nyitják meg a játszóteret. “Ma biztos nem”, válaszolja. “És a nyár folyamán?” Tanácstalanul tárja szét a kezét.

Pedig kár érte: csillagos tízest kapna a Sun strand, ha a gyerekek birtokba vehetnék az amúgy is ott porosodó birodalmukat.


Szamos-part: hol a napozó?

Bár még kotrógéppel folytatták a munkálatokat, tavaly nyáron már egy alternatív strandolós helyként emlegették a Szamos-part egy Grigorescu-negyedi szakaszát. Tengerihomokos, napozós, csónakkölcsönzős szabadidő-központot emlegettek akkoriban az ott dolgozó munkások, illetve a helyi média.

Szajna beach a la Kolozsvár - cikkünk a Szamos-part felújítási projektről >>A projekt 2007 decemberében zárult (volna). Idén újra felkerestük a helyet. Kotrógépnek, munkásoknak már nyoma sincs, de üdülőhelynek sem: a partot rendbe tették, kialakítottak a víz mellett egy sétányt korláttal a déli parton, az északi oldalon pedig, a tömbházak alatt néhányan napoznak a keskeny vízszintes felületen, elvétve egy-egy fa árnyékában. A Szamosba csak a gyerekek és kutyák mártóznak bele egy kicsit (ahogy eddig is).


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS