2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szex egy ágyban a szülőkkel

Kertész Melinda Kertész Melinda 2008. június 14. 11:34, utolsó frissítés: 2008. június 13. 17:43

Adott egy ágy. Mama balról, papa jobbról húzza a lóbőrt, középen a fiatalok szeretkeznek. A lakáshiány egyre súlyosabb probléma.Tegnap egy különös plakáttal 14 romániai egyetemi városban indította el a lakásért való kampányolást a Romániai Egyetemista Szervezetek Egyesülete (ANOSR).

A plakáton egy fiatal pár szeretkezik. Mellettük, az ágy két szélén békésen hortyog a repülős szemellenzőt használó papa és a hajhálós, szolid pizsamába öltözött mama.

A plakát alatt a magyarázat: Mi egyébre számíthatnánk, ha nem épülnek lakások a fiataloknak? Az alapgondolatot pedig így lehetne szavakba foglalni: teremtsetek lehetőséget saját lakásra, hogy ilyesmi ne forduljon elő!

Az alkotás egy francia egyetemista munkája; a plakát nagy karriert futott be, Franciaországon kívül Belgium vallonok lakta részén és Olaszországban is felhasználták.Romániában a kampány fél évig tart, a plakátokat az egyetemista érdekvédelmi szervezetek juttatják majd el a hallgatókhoz. A kampány indítói az egyetemistákkal a


bentlakások ajtajára

ragasztatnák fel a plakátokat, mivel véleményük szerint ez a leghatékonyabb módja annak, hogy a hatóságok fülébe is eljusson az üzenetet.

A lakáshiány realitásával minden egyetemista szembesül, aki nem a szülővárosában végzi felsőfokú tanulmányait.

A francia példa szerint működőképes a sokkoló hirdetési akció: a legerősebb francia diákszakszervezet, az UNEF összesen 40 ezer lakás építését kérte a kormánytól az egyetemi városokban.

Az igény reális, hiszen a francia egyetemistáknak csupán a 7 százaléka kaphat szobát a kollégiumban, miközben 80 százalékuk kénytelen továbbra is a szülőkkel lakni. Ami ennél is súlyosabb, egyesek


le kell mondaniuk az egyetemről

a költséges lakásprobléma miatt. A kampány lejártával a francia kormány ígérete szerint 2012-ig 620 millió eurót fordít új lakások építésére.

Zsigmond József, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke elmondta, az egyetemistaszervezetek szövetségével az Országos Magyar Diákszövetségen keresztül szoktak tárgyalni, így véleménye szerint hamarosan szerepet vállalnak a kampányban, és Kolozsvár bentlakásainak ajtóira is felkerülnek a plakátok.

A lakás- és építkezésüggyel is foglalkozó fejlesztési minisztérium (MDLPL) 2008-ban több mint 245 millió lejt tervez fiataloknak és kisjövedelműeknek szánt lakások felhúzására. A minisztérium becslése szerint idén 4000 új lakás épül, és további 8000-ret fejeznek be.

Az inflációt beleszámítva, reálértéken a MDLPL az idén valamivel kevesebbet költ erre a projektre, mint 2007-ben: tavaly 242 millió lejt fordítottak fiataloknak szánt és szociális lakások építésére.

A fiataloknak szánt ingatlanok vagy jelzáloghitellel vagy kedvezményes lakbérrel vehetők igénybe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS