2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gay Pride: egy résztvevőre hat rendőr juttott a melegfelvonuláson

K. M. K. M. 2008. május 26. 18:28, utolsó frissítés: 16:18

Egy kis szivárvány: öt éve először zajlott le békésen a Gay Pride felvonulás.Idén első alkalommal zajlott le incidens-mentesen az LGBT-közösség Gay Pride nevű meleg parádéja Bukarestben. A zavartalanság viszont nem a toleranciának, hanem a hatóságoknak köszönhető.

A melegek felvonulását ellenzők hozták volna formájukat, ám csupán az utca szegélyéről vethettek szúrós pillantásokat a színpompás kavalkád mintegy kétszáz résztvevőjére: hat rendfenntaró jutott Gay Pride felvonulás minden egyes résztvevőjére, emellett egy helikopter és rendőrkutyák is követték a menetet. A civil ruhát és napszemüveget viselő rendőrök sorfalat alkotva, élő pajzsként meneteltek a felvonulók és a járda szegélyén állók között.Florin Buhuceanu, az Accept melegek jogaiért harcoltó egyesület elnöke elmondta, annak ellenére, hogy viszonylag kevesen vettek részt a felvonuláson, elégedett, mivel most sokkal több heteroszexuális kapcsolódott be a menetelésbe, mint előző években. Ugyancsak szombaton a
“normalitás” jegyében lezajló

Új Jobboldal-féle ellenfelvonulásnak sem volt nagyobb sikere a résztvevők számát illetően, és a szélsőjobboldali szervezet tüntetésén sem kellett a hatóságoknak rendbontással számolnia.

A szervezet vezére, Tudor Ionescu beszédében kijelentette, egyetért azokkal, akik a melegparádé látványán megbotránkoznak, viszont nem helyeseli a melegek elleni erőszakos megnyilvánulásokat.

A fővárosi rendőrség arról számolt be, hogy a civilbe öltözött rendőrség sorfalát áttörni igyekvő bujtogatók közül


35-öt állítottak elő,

és közülük négy személyt meg is bírságoltak, mivel nem akarták felmutatni személyazonossági igazolványukat. További két, a melegfelvonulásra igyekvő fiatalt bántalmaztak a metró kijáratánál, azonban ennél súlyosabb esemény nem történt.

A szélsőjobb tüntetésen gyermekek is részt vettek: miközben a szervezet többek között a melegek viselkedése és magatartása látványától szerette volna a kicsiket megkímélni, mocskos szájról és nem sok toleranciáról adott tanúbizonyságot: "Nem kelletek Romániának!" és további, nyomdafestéket nem tűrő szállóigéket kiabáltak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS