2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Húsz csecsemő halt meg Nagyváradon

Szin Péter 2002. április 12. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Egyre több újszülött hal meg havonta a nagyváradi szülészeten: három csecsemő januárban, öt februárban és 12 márciusban kapott #b#halálos fertőzést#/b#. A kórházban mától karantént rendeltek el. A tisztiorvosi szolgálat szerint az esetekért a szülők is felelősek.
A karantént Daniela Bartos egészségügy-miniszter rendelte el, és jelentette be azt is, hogy a váradi szülészeten történtekről csak április 5-én értesült a Bihar megyei tisztiorvosi szolgálattól (DSP). "Súlyos mindaz, ami történt, és még súlyosabb, hogy a szülészet vezetősége el is titkolta az eseteket" -- mondta a miniszter, és hozzátette, a következmények drasztikusak lesznek.

"A gyermekek kórházi fertőzések miatt haltak meg" -- nyilatkozta a DSP bihari igazgatója, dr. Ritli István. A tisztiorvosi szolgálat szerint az újszülöttek haláláért a szülők, pontosabban az apák felelősek, akik látogatóba érkezve cigarettáznak és isznak a szülészet folyosóin. Ők hordozzák a fertőzést okozó baktériumokat és vírusokat. "Nem normális az, hogy valaki a gyermeke születését a kórház folyosóján ünnepelje, de az sem, hogy a személyzet egyik kórházi osztályról csak úgy átjárkáljon a másikra. A kicsiknek törékeny az immunrendszere és minden fertőzésre érzékenyek" -- jelentette ki a DSP helyettes vezetője, Zoia Bitea.

Ritli ugyanakkor elismerte, egypár meghalt gyermek kórlapján vírusos tüdőgyulladás vagy egyéb vírusfertőzés jelenik meg a halál okaként, viszont ez a tény nem bizonyítja, hogy valóban a kórház lenne a fertőzések központja. "Lehet, hogy az anya volt beteg, és így kapott a gyermeke tüdőfertőzést. A DSP bizottsága mindenesetre járványtani vizsgálatot kezd, de ennek elvégzése hetekben kerül, és csak azután tudjuk biztosan megmondani, mi volt a halálesetek pontos oka. Elismerjük, nagy a gyermekhalandóság. De összevetve mégis jobban állunk, mint 2000-ben.""Bogarak nyüzsögnek az újszülötteken"

A váradi szülészeten fekvők sorra panaszkodtak az Evenimentul Zilei tudósítójának a kórházban uralkodó mocsok miatt. "Az újszülötteken bogarak nyüzsögnek. A kórtermi szemétkosarakat csak akkor ürítik ki, ha naponta fizet a beteg a takarítónak. Amíg a kórházban voltam a kicsivel, égő lámpa mellett éjszakáztam és figyeltem, nehogy egy bogár másszon be a szájába" -- állítja egy fiatalasszony.

Vasile Voinea, a kórház gazdasági igazgatója viszont azt állítja, az intézmény elegendő tisztító- és fertőtlenítőszerrel rendelkezik. "A kórházban havonta fél tonna tisztítószert használunk el, elfogy 400 szappan, száz kiló univerzális fertőtlenítőszer, ötezer klórtabletta, 30 kiló szóda és több tíz flakon folyékony szappan. Kétmilliárd lejt költünk évente tisztítószerekre a 400 ágyas kórház hét részlegén összesen."

A tisztítószereket a gazdasági igazgató irodája osztja ki a részlegeken szolgálatos ápolóknak, de azt már senki nem ellenőrzi, mire is használják fel azokat. Az egészségügyi minisztérium most viszont ellenőrző csoportot küld az eset kivizsgálására Nagyváradra, és a felelősök kemény megbüntetését helyezi kilátásba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS