2022. január 23. vasárnapZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eldobták a holtnak hitt koraszülöttet

Szin Péter 2002. április 10. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

Egy koraszülött gyermeket tévedésből elhajították a Braila-i szülészeten, mert az egyik ott dolgozó nővér #b#nem vette észre#/b#, hogy tulajdonképpel él. A 960 grammal született kislányt majdnem három óra eltelte után fedezte fel a nagymamája, aki meghallotta a nyöszörgését.

A dunai kikötővárosban élő édesanya, a 24 éves Tanta Buzatu három éve házas. Nagyon szerette volna, ha gyermeke lehetne. Kétszer is sikerült teherbe esnie, de a magzatokat nem tudta kihordani. Néhány napja a fiatalasszony héthónapos terhesként szülési fájdalmakat észlelt, és befeküdt a városi szülészetre. Itt orvosi beavatkozással beindították a szülést. Mikor az édesanya az altatás után felébredt, az orvosok és ápolók közölték vele, hogy a magzat halott.

"Mikor ezt a képződményt eltávolítottuk, halottnak tűnt. Vagyishogy semmiféle életjelt nem adott. Nem lélegzett, nem mozgott, semmi ilyesmit nem észleltünk. Ez okból a szolgálatos nővér becsomagolta -- nem dobta el -- és egy kamrába tette, mely az egyik vécéhelyiség előtt található. Lehet, valóban jó lett volna, ha egy gyermekgyógyász is látja. De a mi kórházunk gyakorlata szerint már sok-sok éve nem konzultáltunk gyermekorvossal" -- nyilatkozta a Mediafax tudósítójának Gheorghe Radulescu nőgyógyász-főorvos.

A kórház egyik folyosóján több ott-tartózkodó is gyermeknyöszörgést hallott a mellékhelyiségből. A kislány nagymamája bement a helyiségbe és meglátta a gyermeket. "A toalettre indultam és megláttam az ágytálat, mert a gyermeket egy ágytálba hajították, és kapálózott a lábacskáival, hogy megmeneküljön. Lerohantam a betegfelvételi osztályra és értesítettem egy ápolót, aki azt mondta: ez a szabály. Mondom neki: Asszonyom, miféle szabály az, hogy maguk hagyják a vécében sírni a gyermeket? Adjanak esélyt neki, hogy életben maradjon!" -- nyilatkozta Geta Bunea, a kislány nagymamája.A kicsit, akit Maria Cristana-nak fognak hívni, jelenleg ugyanabban a kórházban gyermekorvosok felügyelete alatt ápolják.

A rendőrség nyomozni kezdett a felelősök után. "A nyomozást a büntető törvénykönyv 314-es paragrafusa alapján indítottuk, amely azokra vonatkozik, akik életveszélyes helyzetbe hoznak egy magatehetetlen személyt. Jelenleg az igazságügyi orvosszakértő jelentését várjuk, hogy kiderítsük, valóban a szolgálati kötelesség elmulasztása miatt került veszélybe az újszülött élete, és azt is, pontosan mi volt az ott dolgozó kötelessége" -- nyilatkozta a hírügynökségnek Dan Stefan alezredes, a Braila-i rendőrkapitányság helyettes vezetője.

Megtörténtek a brailai egészségügyi hatóságok általi elsõ felelõségre vonások. Magda Scarlet, 20 éves szakmai múlttal rendelkezõ ápolónõt, akit azért vádolnak, mert nem vette észre, hogy a csecsemõ még él, elbocsátják, és utolsó fizetésének 10%-át jelentõ büntetés kifizetésére kötelezik. A 24 éve praktizáló Alexandru Balta fõorvost három hónapra áthelyezik a Faure-i kórházba.

Daniela Bartos egészségügyi miniszter telefonon érdeklõdött a kislány állapota felõl, és ígérete szerint szerdán 20 millió lej értékben küld számára gyógyszereket. A Románia Orvosok Kollégiuma (CMR) gyûlést hívott össze a koraszülött csecsemõ ügyének kivizsgálása érdekében. Mircea Cinteza, a CRM elnöke elmondta, hogy az orvos a vérzés elállításával volt elfoglalva, így nem figyelt eléggé a gyermekre, de ez nem változtat a tényen, hogy mulasztás történt.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS