2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Peteérés után könnyebb abbahagyni

K. M. K. M. 2008. április 22. 15:03, utolsó frissítés: 14:01

A hormonok befolyásolják a nikotin-függőség leküzdését.


Amerikai kutatók egy csoportja azt állítja, a nikotin-függőség leküzdésében közrejátszik az a tény is, hogy a nők a havi ciklusuk melyik napján kezdik el a cigarettáról való leszokást.

A kutatások azt mutatják, akik a peteérés időpontja előtt teszik le a cigarettát,


hamarosan újból utána nyúlnak.

Továbbá azt is kimutatták, hogy a női hormonok szintjének változása okolható a nehéz leszokásért.
A menstruációs ciklus különböző szakaszai beálltával a közérzet is változik, és arra is találtak már bizonyítékot, hogy a nők bizonyos pillanatokban hajlamosak többet dohányozni.

A tudósok 200 leszokni vágyó nőt vontak be a kutatásba, akiket megkértek, hogy vagy a peteérésük előtt, vagy ez után vágjanak bele a leszokás folyamatába.
30 nap elteltével azoknak a nőknek a 86 százaléka, akik a peteérés előtt kezdték el a leszokást, „visszaesett” és legkevesebb egy cigarettát elszívott.

Ezzel ellentétben azok a nők, akik peteérésük után mondtak le a cigarettázásról, kevésbé voltak ingatagok:


66 százalékuk nem dohányzott

a megfigyelés ideje alatt. A minnesotai egyetem kutatócsoportja egyértelműen a különböző menstruációs fázisokban fellépő hormonális működéssel hozta összefüggésbe a nikotin-elvonási tünetek erősségét, amelyet a cigiről lemondó nők éreztek.

„A hormonoknak emellett szerepük lehet abban is, hogy milyen gyorsasággal távozik a nikotin a szervezetből, azonban több és mélyrehatóbb kutatást is igényel ennek a biológiai mechanizmusnak a megértése” – mondták a tudósok. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS