2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Föld-napi kirándulás sztárja: a kecskebéka

Fülöp Noémi 2008. április 22. 12:59, utolsó frissítés: 12:20

A koporsók tövében tavacskák csillognak, a domboldalakon tavaszi hérics sárgállik. Föld Napja a Kolozsvári Szénafüveknél.
Ülj fel a 102-es villamosra (vagy a 100-asra, ugyanoda megy). Menj el a végállomásig, a Zöld Béka nevű kocsmánál fordulj balra, a híd után jobbra, és laza másfél órás sétával ott is vagy a Kolozsvári Szénafüveknél.
A távolról óriási földhányásokra hasonlító koporsókat nem lehet eltéveszteni, amire viszont ügyelni kell, hogy a vizenyős talajt nehéz megkülönböztetni a száraztól.Így nem csoda, hogy a Jánosy Zsigmond Unitárius Kollégium ötödikesei már az első fél órában térdig sárosak voltak. Az iskolások a Zöld Erdély Egyesület szervezésében, a Föld Napja alkalmából kirándultak a Szénafüvekhez vasárnap. És alig akartak hazamenni.


Hová dobjam ezt a Föld Napja alkalmából? - kérdezte kezében egy nejlonzacskóval az egyik ötödikes. Gyorsan le lett szögezve, mindenféle szemétnek zacskóba kell kerülnie, aztán vissza a városba.


A domb aljában tartott eligazítón kiderült az is, mitől különleges a Szénafüvek természetvédelmi terület. A koporsóknak nevezett suvadásos képződményeken jellegzetes sztyeppjellegű növényzet él, és jó néhány ritka, védett állatfaj.
Mint például a tátorján, a törpemandula, a kökörcsin, vagy a zanótboglárka lepke, a mocsári teknős, a keleti földikutya. Jé, kotlóvirág – kiáltott fel az egyik kisfiú. Gyorsan kiderült, nagyszülei falujában így hívják az egyébként szintén védett tavaszi héricset.


Játékkal kezdtük, mindenki kapott egy kártyát egy, a környéken élő állat vagy növény nevével, amit le kellett rajzolnia. De nem hiányzott a szél, eső, talaj vagy levegő sem. Miután elkészültek a táblák, körbeálltunk, és az egymással kapcsolatban álló fajok között repült a spárgagomolya.
A végére kusza hálózat alakult ki: bármelyik szála meglazul, az egész összebogozódik – ez jelképezte az ökoszisztémát, amelyben minden fajnak szüksége van az összes többire.


A koporsók tövében apró tavacskák rejtőznek – ezek egy része nyáron kiszárad, most azonban bőségesen nőtt bennük a nád, és brekegtek a békahadak. Az utóbbi különösen érdekelte az ötödikeseket, egy méretes kecskebéka legalább akkora lelkesedést váltott ki, mint egy autogrammokat osztogató popsztár.


Az egyesület önkéntesei időközben festett facölöpökkel vették körbe a természetvédelmi területet: egyelőre egy tucatot vertek le, aztán fokozatosan kikerül majd a többi kétszáz is. A helyi RMDSZ küldöttsége: Fekete Emőke, Horváth Anna és Vákár István tölgycsemetéket ültettek a Föld Napja tiszteletére.
Mire a négyszögű, fehér alapon piros táblácskák is felkerültek a cölöpökre, az ötödikesek már hazaindultak, az unkabékák elkezdték alkonyati koncertjüket, és a quadjával a környéken száguldozó szomszéddal is sikerült megértetni: a jövőben kerülje ki a cölöpökkel jelzett területet.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS