2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öt évet élhet egy rákbeteg európai

ep-sajtószolgálat 2008. április 10. 18:08, utolsó frissítés: 17:54

Egy a háromhoz az esélye, hogy életed során nálad is diagnosztizálják a rákot.
2006-ban több mint egymillió európai halt meg rákban. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) becslése szerint élete során minden három európai közül egynél diagnosztizálják a rákot, és minden négy európaiból egy rákban hal meg. 2006-ban az EU-ban közel 2,3 millió új rákos megbetegedést észleltek, a legtöbb áldozatot a tüdő-, a bél- és az emlőrák szedte.

A rákban elhunytak aránya magasabb az új tagállamokban, mint a régiekben. Az EP-képviselők állást foglaltak a betegség elleni küzdelemért. Szakszervezeti felmérésekre hivatkozva az általuk elfogadott szöveg kitér arra, hogy a rákos halálesetek számának 8 százalékát


a munkahelyeken előforduló rákkeltő anyagok okozzák.Európában a legtöbb rákos megbetegedésnél öt év az átlagos túlélési arány, emögött azonban „megdöbbentő és elfogadhatatlan eltérések” tapasztalhatók. Ezt „részben azok a jelentős különbségek okozzák, amelyek a rák kezelésére alkalmas eszközök minőségében, a rákszűrésben, a bizonyítottan legjobb gyakorlatokra alapozott iránymutatásokban, a sugárterápiás berendezésekben, valamint az új rákellenes gyógyszerekhez való hozzáférés tekintetében állnak fenn” - áll a szövegben.Az EP „sürgeti a Bizottságot és a tagállamokat annak biztosítására, hogy a rákellenes gyógyszerek egyformán hozzáférhetőek legyenek minden arra rászoruló beteg számára az összes tagállamban”.

Az állásfoglalás emlékeztet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint az összes rákos megbetegedés egyharmada megelőzhető lenne, és hosszú távon a megelőzés a rák visszaszorításának leginkább költséghatékony stratégiája. Az ilyen megbetegedések másik harmada


gyógyítható lenne, ha időben diagnosztizálnák

és megfelelő módon kezelnék.

Az EP-képviselők a strukturális alapokból és a hetedik kutatási keretprogramból is támogatnák a megelőzést, a szűrést és a korai felismerést, valamint az új rákellenes gyógyszerek és kezelések kutatását.

Felszólítják a Bizottságot, hozzon létre egy uniós intézményközi rák elleni munkacsoportot, amelynek feladata lenne a megelőzés, a szűrés és a kezelés legjobb gyakorlatainak gyűjtése és cseréje, valamint az irányítás biztosítása a rák hatékonyabb visszaszorítása érdekében. A képviselők el akarják érni, hogy a rákszűréseken részt vevők aránya 2018-ig valamennyi tagállamban legalább 50 százalékkal emelkedjen.

Mivel becslések szerint az Európai Unióban az összes halálos kimenetelű rákos megbetegedés negyede


összefüggésben van a dohányzással,

az EP felszólítja a tagállamokat, hozzanak létre dohányfüstmentes területeket, és támogassák a füstölésről való leszokást. Emellett megszerveznék például a fiatal nőknek adható, méhnyakrákot megelőző HPV-oltás, illetve az ötven éven felüli férfiak számára a prosztatarák korai felismerésére szolgáló PSA-teszt bevezetésével kapcsolatos legjobb uniós gyakorlatok cseréjét.

A képviselők felszólítják a Bizottságot, dolgozzon ki egy chartát a rákbetegek és más krónikus betegségben szenvedők munkahelyi védelméről, amelyben köteleznék a vállalatokat, hogy a kezelés alatt álló betegek számára tegyék lehetővé munkájuk folytatását és rendes szakmai tevékenységükhöz való visszatérésüket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS