2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szeretőkre is rákérdeznek a biztosok?

szerk. 2002. március 20. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Meglepetésben lehetett részük azoknak, akikhez már elértek a népszámlálók: a statisztikusok által feltett egyik kérdés arra vonatkozik, hogy van-e élettársuk. A fiatalabb számlálóbiztosok #b#az egyszerűség kedvéért inkább szeretőről#/b# beszélnek.
A kérdőívben, rögtön a családi állapotra vonatkozó kérdés után, a "Valódi családi állapot" címszó alatt egy újabb idevágó kérdést tesznek fel az állampolgároknak: él-e valamilyen élettársi viszonyban? A hivatalos magyarázat: az állam kizárólag arra kíváncsi, hogy hányan élnek élettársi viszonyban anélkül, hogy házasságot kötöttek volna.

A gond ott kezdődik, hogy a népszámlálók egy része kaján mosollyal szegezi nekünk a kérdést. Sőt, ha nagyon csodálkozunk, magyarázatként kicsit átfogalmazva fejtik ki: "Tart-e el ön egy másik nőt vagy férfit is?". A fiatalabbak biztosok közül pedig néhányan egyenesen azt kérdik meg, hogy van-e szeretőnk. A "jobbérzésűek" talán még elnézést is kérnek, mielőtt feltennék a megszámláltaknak a kényesnek talált kérdést.

Daniel Mihailescu, a fővárosi 3. kerület népszámlálási tanácsának vezetője a Libertatea napilap megkeresésére elmondta, hogy egy 80-éves öregúr felhívta őket, és felháborodását fejezte ki, hogy az ő korábban ezt kérdezték meg tőle. Mihailescu beismerte, hogy már az első két nap sok probléma akadt a kérdés körül, főleg azért, mert a fiatalabb számlálóbiztosok gyakran a "szerető" szót használták. Azt is elmondta, hogy faxot küldenek minden számlálásikörzet számára, amelyben a kérdés helyes jelentésére hívják fel a biztosok figyelmét.


Mihailescu ugyanakkor kifejtette, hogy természetesen a szeretőn kívül léteznek más eltartott személyek is, például szülők, diákok, akikről be kell számolni. Az ő részükre azonban az "Anyagi helyzet a népszámlálás idején" keretben van hely, ahol megjelölhetik, hogy egy másik személy által vannak eltartva.
Forró vonal

A népszámlálásról ingyenes felvilágosítást nyújtó zöld szám, a 01-800 12 123 nem bírta a megterhelést. A Közigazgatási Minisztérium vezérigazgatója, Constantin Mihard elmondta, hogy a problémák a népszámlálás második napján jelentkeztek, és hogy a legtöbb telefonáló meglepő kérdésekkel fordult a hivatalhoz. Akadt köztük olyan, aki azt kérdezte meg, hogy köteles-e bevallani a szeretőjét.

Tény, hogy a Romtelecom olyan vonalat bocsátott a minisztérium rendelkezéséra, amelyiken egyszerre csak egy hívás fogadható, így a szám gyakran foglalt. A kormány már megkezdte a tárgyalásokat a távközlési vállalattal, hogy újabb telefonszámokat biztosíthassanak az érdeklődőknek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS