2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

ANIMA DJs: "mindent mindennel keverünk"

Péter Zsuzsa 2008. április 01. 09:27, utolsó frissítés: 2008. március 31. 18:14

Az Anima Sound System #b#DJ-VJ kommandója#/b# a Transindex szülinapján a kolozsvári Tranzit Házban lép fel április 3-án. Mire számíthattok? Prieger Zsolt válaszol.

– Azt már megszoktuk, hogy nagyjából minden lemezetek hangzása eltér az előbbitől, hogy mindig újabb irányok inspirálnak. Mit várhatunk a vizuállal kísért dj-set-live-act-től?

– Táncos, nagyon pörgős, sok kulturális és popzenei utalással teli programot, ami 3 órás intenzív bulizást jelent, miközben sokszor 2-3, de van amikor 4-5 szám részletei is együtt szólnak. A 80-as évek diszkóját mixeljük new-wave-vel, zajjal és elektróval. Őrült táncolás lesz a következménye. Több is egy DJ-act-nél, félig meddig koncert is, hiszen Gergő szkreccsel is, és billentyűn is játszik.

>> Szülinapi népünnepélyt szervez a Transindex >>– Kikkel találkozhatunk Kolozsváron? Hányan léptek fel, kinek mi a szerepe a produkcióban?

– Az Anima két alapító producer-komponistája, Németh Gergő és jómagam állunk majd a pultban, a vizuált pedig Mednyánszky René, a mai budapesti VJ-kultúra egyik legjobb alkotója készíti, improvizálja élőben velünk együtt a színpadon.


– Hogyan jellemeznéd a live act vizuális világát?

– Modern, roncsolt, vicces, ironikus, hatásvadász. Ez utóbbi persze, csak vicc, de szeretjük a zene és a burjánzó képek házasságát.– Tudjuk, hogy Kolozsvár után egyenesen Írországban léptek fel. A DJ-zésben mikor merültetek el ennyire? Eddig hol léptetek fel, és a közeljövőre milyen fellépési tervek vannak?

– Valóban, Kolozsvárról egyenesen Dublinba utazunk, ahol az ír közönséggel találkozunk. De – és ez lehet, hogy túl szentimentálisan hangzik - legkedvesebb helyszínünk Erdély, ahol a bulikat és koncerteket rettenetesen várjuk mindig. Ráadásul most ott is alszunk, úgyhogy tudunk a közönséggel is találkozni személyesen.


– Általában milyen műfajok találkoznak a live act-ben?

– Azt hiszem, nincs olyan zenei megnyilvánulás, amiről megfeledkeznénk, legyen az hard-rock, techno, ős-hip-hop, funk vagy indie-zene. Minden mindennel keveredik a műsor során, nagyon vicces lesz, majd meglátjátok.


– Zeneileg kik vannak legnagyobb hatással rátok?


– Mostanában a Soulwax, az új francia techno, a 80-as évek diszkója és sok-sok rockzenekar. De fanatikus dub- és reggae-rajongók vagyunk, és én személyesen nagy fanatikusa vagyok a régi "alter" előadóknak, mint Nick Cave, a Psychic TV vagy az Einsürzende Neubauten.


– Mit tudhatunk az Anima Sound Systemről?

– Él és virul. Új lemezen dolgozunk, élő zenekarral játszunk a nagy nyári fesztiválokon, Erdélybe többször is jövünk fesztiválozni nyáron, sőt, remélem, hívnak majd bennünket sokszor DJ-zni is.


– Már bizonyára nagyon sokan megkérdezték, de minket is érdekel, kikből áll majd az "állandó" csapat, beszélhetünk-e ilyenről? Lesz-e új/régi női énekesetek?

– Új és régi tagok is lesznek a zenekarban, de állandó csapat nem lesz, ahogy nem is volt soha. Ez egy nagy baráti társaság, amit Gergővel ketten fogunk össze. Mindenki elmehet, de mindenki vissza is jöhet. Sok emberrel dolgoztunk együtt eddig is, s nemcsak magyarajkúakkal, hiszen barbadosi, pakisztáni angol vagy kanadai költőnő úgyanúgy dolgozott már velünk, akárcsak népdalosok, mint Bognár Szilvi vagy harmonikás, mint Ferenczy György. Mint egy nyitott kapujú ház, olyan az Anima.


– Több helyen is elmondtad, hogy egy zenekarnak mindig meg kell újulnia. Mi az, ami még nem volt, de már gondolkodtok rajta?

– Sok mindent szeretnénk kipróbálni, amit még próbáltunk, imádunk kísérletezni és játszani, ötletelni. Lesznek meglepetések, pl. már ez a kolozsvári party is az lesz, mert egy egészen más oldalunkról mutatkozunk be.


– Mikor és hol lesz legközelebb koncert?

– Június végén indulunk el turnéra, s minden bizonnyal játszunk a Félszigeten és Tusnádon is.


– A Transindexen van egy Boldogság rovatunk. Nem hagyhatjuk ki: Téged mi tesz boldoggá?

– Például az, ha csütörtökön kinézve a DJ-pultból csak táncoló és mosolygó embert látunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS