2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kós Károly kiállítás az általa tervezett épületben

Kép és szöveg: Bartha Lóránd 2008. március 12. 09:38, utolsó frissítés: 2008. március 11. 17:15

Képek és rajzok, melyek megelevenítik Kós Károlynak az Arts and Crafts, a századfordulón kialakuló nemzeti irányzatok és a modern stílus ötvözteként számon tartott építészetét. #b#[fotóriport]#/b#

Kós Károly, egy európai építész címmel nyitott kiállítást a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. A tárlat a múzeum Kós Károly által tervezett épületének első emeleti termében tekinthető meg 2008 április 20-ig.

A kiállítás érdekessége, hogy az építészt Európa XX. század első negyedének építészeti kontextusában próbálja bemutatni.

A kiállítás az építész legfontosabb munkáit mutatja be, a képek és rajzok megelevenítik Kós Károlynak az Arts and Crafts, a századfordulón kialakuló nemzeti irányzatok és a modern stílus ötvözteként számon tartott építészetét.

A rajzok és vázlatok párhuzamosan jelennek meg a megvalósított tervekkel. Rajztechnikájának egyszerűsége, ugyanakkor expresszivitása kiválóan jeleníti meg Kós Károly munkamódszerét, formavilágát és stiláris érdeklődését.

A kiállítás nem összpontosít Kós Károly önálló munkásságára, ezért lehet, hogy aki ismeri a teljes életművét, az megjegyezné egy-két fontos terv hiányát. Azonban ahogy a kiállítas címe is elárulja, az európai kultúrába teljesen beilleszkedő építész bemutatása volt a cél.

A tárlatot Anthony Gall, Ausztráliában született, ma Magyarországon élő építész nyitotta meg. Gall amellett, hogy Kós Károly életművét kutatja, számos magyarországi és erdélyi, műemléki környezetben lévő új épület tervét készítette el, részt vett régi Kós-épületek restaurálásában, valamint 2002-ben egy könyvet is megjelentetett példaképéről.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS