2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A gondolattal vezérelt kurzor

szerk. 2002. március 14. 17:30, utolsó frissítés: 17:30

Több kutatás igazolja, hogy az agy képes közvetlenül gépeket irányítani. Az amerikai Brown University kutatóinak most sikerült olyan módszert kidolgozniuk, amelynek segítségével egy majom a gondolataival képes mozgatni egy kurzort.
Számítógépes játékhoz hasonló helyzetben egy rhesus-majomnak azt a feladatott kellett elvégeznie, hogy egy piros pontot próbáljon meg elkapni a képernyőn egy bíbor ponttal. Kezdetben egy botkar segítségével irányíthatta a pontot. A kísérletet több hónapon át végezték, a sikeres akciókért a majomnak narancsital járt.

Később a botkart lekapcsolták a gépről, anélkül természetesen, hogy a majmot erről értesítették volna. A kísérleti alanynak azonban sikerült továbbra is mozgatnia a pontot a képernyőn. Ez az által vált lehetségessé, hogy előzőleg egy kisebb borsószem nagyságú elektródot ültettek a majom agyába, amely rögzítette a (a mozgásokat koordináló) motorikus agykéregből érkező jeleket, amelyekkel a botkart mozgatta. A tudósoknak sikerült a jeleket matematikai képletek segítségével "lefordítani", és a számítógép számára értelmezhető formában továbbítani.


Gondolattal irányított gépezetek?Nem ez az első kísérlet, amelyben sikerült az agytevékenységet direkt mozgásirányításra felhasználni. Már emberek agyába is ültetettek be hasonló készüléket, amelynek segítségével képesek voltak egy kurzort mozgatni. 1998-ban például az atlantai Emory University kutatói egy paralízisben szenvedő személy agyába ültetettek egy kúp-alakú üvegimplantátumot, mellyel a beteg egy számítógépes hang-szintetizátorral képes kommunikáljon.

Egy korábbi kutatásban bebizonyosodott, hogy a majom agyhullámai képesek egy több kilométerrel távolabb levő laboratóriumban található robotkart mozgatni. Az átalakított hullámokat kábelen továbbították.

A legutóbbi kísérlet azért igen jelentős, mert az itt alkalmazott chip rendkívül kis méretű, illetve csak nagyon kevés neuront (7 és 30 közötti) használt a működéshez. Bármi, ami két vagy háromdimenziós koordinátákkal irányítható, az vezérelhető hasonló beültetett chipekkel. A módszert 5-10 év múlva emberek is teljes biztonsággal használhatják -- állítják a kutatók. A rágcsálókkal és majmokkal végzett kísérletek igazolták, hogy a módszer az emberi agyon is megvalósítható.

A legkézenfekvőbb alkalmazási terület: segíteni a paralízisben szenvedőkön, mivel ez a gyógymód képessé tenné őket arra, hogy mesterségesen generált nyelven kommunikálhassanak. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy egyszerűbb műveleteket végző robotokat így a motorikus kéreg gondolataival lehessen irányítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS