2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Teadélután hallássérült kislányokkal

Fülöp Noémi 2008. február 26. 10:14, utolsó frissítés: 2008. február 25. 16:32

A pasikat sétálni küldték, a nappaliból öltöző lett, a konyhából smink- és fodrászszalon. A Little People Alapítvány tizennégy 5-8 osztályos hallássérült kislányt hívott meg teára, kakaóra, szépítkezésre. #b#[fotóriport]#/b#
Bociméretű kutya fogad a Rizvi család kolozsvári háza, illetve a Little People Alapítvány székhelyének kapujában – farkcsóválva érkezik, szemmel láthatóan barátkozna. Később kiderül, elzárni is csak azért kell, hogy a vendégek ne ijedjenek meg tőle. A napsárga ház földszintjén már előkészítették az asztalt és a csészéket a teazsúrhoz: tizennégy hallássérült kislány érkezik nemsokára.


Mielőtt megérkeznének, az összes férfiembernek el kell tűnnie a házból: a teadélutánhoz divatbemutató és szépítkezés is hozzátartozik – vadonatúj ruhák, cipők, és a jókora zongorát teljesen elborító ékszer-, smink- és kozmetikumözön várja a lányokat. A szépítkezésben fodrász és sminkes is segít majd, és a kiválasztott ruhát, táskát, nyakéket, körömlakkot, szemfestéket hazavihetik a lányok.


A ruhák egy konfekciógyár adományaként érkeztek, a többi “kincs” pedig nagy-britanniai magánszemélyek adakozásából gyűlt össze – mondja el Rizviné Lehoczky Katalin, a Little People Alapítvány alelnöke. A szervezet beteg, fogyatékkal élő, vagy hátrányos anyagi helyzetű gyerekeknek, családoknak segít, az adományok mellett számos különféle rendezvénnyel.
Tavaly ősszel például Beyoncé látogatta meg az onkológiai intézetben kezelt gyerekeket, decemberben pedig főződélutánt szerveztek a rákból kigyógyult gyerekek Temerarii (Vakmerők) nevű klubjában. Az akciókban több mint 150 önkéntes segítségére számíthatnak – közülük kerül ki az a két lány is, aki a kislányok frizuráját és sminkjét készíti majd el.
A lányok csak addig a tíz percig vannak megszeppenve, amíg meg nem mutatják nekik a három vállfányi ruhát, és a szobányi cipőt. A válogatás nagyon gyorsan megy: a legnagyobb sikere egy fekete, vállpántos, a mellrészen különböző színű rózsácskákkal díszített modellnek van, amelyből szerencsére több is akad.
Az egyik kislány viszont tetőtől talpig pirosba, a másik kékbe öltözik, és cipő is akad mindegyik szereléshez. Aki a leghamarább elkészül, mehet a fodrászhoz, vagy fejest ugrik a körömlakkos kosárba. A legkisebb kislány ötödik, a legnagyobb tizedik osztályos, egyikük, Emese pedig ma ünnepli tizennyolcadik születésnapját.


Iskolájuk, a Hallássérültek 2. Számú Iskolája az ország egyetlen magyar tannyelvű intézete halláskárosult gyerekek számára, emellett bentlakó intézet – így az ország távolabbi sarkaiból származó egyik-másik gyerek csak ritkán láthatja a családját. A pedagógusok tehát egyben nevelőszülők is, szájukból többletértelmet nyer az “enyémek”, ahogy a tanítók szokták emlegetni az osztályukba járó nebulókat.
A kislányok között van, aki érthetően beszél, a legtöbben pedig sajátos madárhangon fejezik ki magukat. És persze jelbeszéddel, gesztusokkal, arckifejezésekkel. A nyüzsgés közepette uralkodó csend csak az első fél órában furcsa, utána azon veszi észre magát az ember: füle helyett a többi érzékszerve veszi át a főszerepet, megtanul a szemével figyelni, és nem jön zavarba, ha meg kell érintenie valaki vállát megszólításképpen.


Mire mindenki elkészül, Rizvi Katalin egy Youtube-videót mutat meg a kislányoknak: hogyan varázsolnak a teljesen átlagos külsejű lányból smink, fodrász és persze Photoshop segítségével plakátra illő szépséget. A lényeg: címlaplányt bárkiből lehet kreálni, az igazi szépség nem erről szól. Akinek pedig marad még energiája, a csoportkép után körbeülheti az asztalt egy csésze teára.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS